Archives
Christoffer Burnett-Cargill ny biståndschef
Christoffer Burnett-Cargill tillträdde denna månad som nytt biståndsråd och chef för utvecklingssamarbetet med Libanon. Han har tidigare bland annat varit generalsekreterare för Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
Vad är flickor i Afghanistan mot en hummer på Östermalm?
KRÖNIKA. Ska biståndet minskas – eller tvärtom dubbleras från den nuvarande nivån? Är det rätt att stödja auktoritära regimer och vad kan vi lära av misslyckandet i Afghanistan? David Isaksson skriver om populistiska utspel, smaskiga humrar, kunniga biståndspolitiker och om vårt behov av att träffas och samtala på riktigt –utanför den digitala världen. Detta är …
Camilla Monsine Ottosson nytt biståndsråd för Kambodja
Camilla Monsine Ottosson tillträdde denna månad som biståndsråd och chef för utvecklingssamarbetet med Kambodja på Sida. Hon har närmast varit förste sekreterare på Sveriges ambassad i Phnom Penh i Kambodja. Tidigare har hon bland annat varit förste sekreterare på Sveriges ambassad i Bangkok.
What are the roots of Taliban’s religious ideology?
Following the Taliban’s rapid taking of power in what it describes as a reestablished “Islamic Emirate of Afghanistan,” fears of a certain kind of Islamist ideology being brought back have led a large number of Afghans to flee, or fear for their lives. As scholars who research ethno-religious conflicts in South Asia, we have studied …
Debatt: Vi tänker inte överge Afghanistans kvinnor!
DEBATT. Vi kräver att Sverige, EU och FN agerar i solidaritet med alla afghanska kvinnor och barn som är kvar i landet. Det skriver Amineh Kakabaveh, Parul Sharma och Clara Berglund inför den demonstration till stöd för Afghanistans kvinnor och barn som genomförs den 27:e augusti i Stockholm. Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är …
Rekordstöd för Afghanistankommittén
Den dramatiska utvecklingen i Afghanistan med talibanernas maktövertagande har gjort att allt fler skänker pengar till Afghanistankommittén. Fram till den 25:e augusti hade organisationen fått in 5,6 miljoner kronor. Samtidigt som svenska politiker deklarerat att inte en krona ska gå i bistånd till talibanerna så strömmar de privata gåvorna in till Svenska Afghanistankommittén. Även om …
Annika Otterstedt ny chef för bilateralt utvecklingssamarbete med Kenya på Sida
Annika Otterstedt tillträder denna månad som biståndsråd och chef för bilateralt utvecklingssamarbete med Kenya på Sida. Hon har tidigare varit biträdande avdelningschef för Avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd på Sida och biståndsråd på svenska ambassaden i Colombia.
Så utrotar vi hungern: Låt miljardärerna betala kalaset!
Det finns 2153 dollarmiljardärer som tillsammans äger lika mycket som de fattigaste 4,6 miljarder människorna – som i sin tur utgör 60 procent av jordens befolkning. En bråkdel av dollarmiljardärernas tillgångar skulle få slut på den extrema fattigdomen i världen. Och de pengar som fyra minuter i en rymdkapsel kostar skulle till exempel räcka för att finansiera …
Kan Ryssland få en stark miljörörelse?
ANALYS. Trots att Ryssland står för en stor del av världens koldioxidutsläpp och miljöproblemen är stora saknar landet en stark miljörörelse. Rysslands ”miljöparti” är ett stödparti till Putin och det är bara ”ofarligt” miljöarbete som tolereras av regimen. Samtidigt är många medborgare oroliga för miljön och vill att något ska göras. Frågan är: Kan en …
Why has the impact of COVID-19 been lower in Africa?
RESEARCH. There’s been an increase in COVID-19 deaths across Africa since mid-July 2021. But the impact of the pandemic in sub-Saharan Africa remains markedly lower compared to the Americas, Europe and Asia. In this article, a group of researchers offers some explanations. The reasons for this are not yet clear. Several factors have been suggested …
Julia Schalk ny chef för WaterAids policyavdelning
Julia Schalk är WaterAid Sveriges nya chef för policy och påverkan. Som chef för policy och påverkan kommer Julia driva att beslutsfattare och politiker ska prioritera vatten, sanitet och hygien för global utveckling. Julia Schalk kommer närmast från tjänsten som biträdande internationell chef på RFSU där hon ledde organisationens arbete med programsamarbeten och påverkan. Julia …
Global Podd 78. Rädslan bland Afghanistans kvinnor
Hur är det att som kvinna sitta gömd undan talibanerna och inte veta vad som ska hända härnäst? Vi pratar med en kvinnlig aktivist som gömmer sig i Kabul. Dessutom Kinas växande inflytande över Afghanistan och varför misslyckades biståndet med att utveckla landet? Blev biståndet bara ett bihang till det militära äventyret, ett sätt att rättfärdiga …
Konsten att lära sig ett främmande språk
KRÖNIKA. I integrationsdebatten talas det ofta om hur viktigt det är att invandrare lär sig svenska. Det är naturligtvis självklart, tillgången till språket öppnar många dörrar. Men jag tror att insikten om hur otroligt svårt det är att lära sig ett språk som vuxen måste öka för att nyansera debatten. Det skriver Amanda Valentin, jurist …
Zambia: Demokratiskt maktskifte viktig signal
I det zambiska presidentvalet vann oppositionsledaren Hakinde Hichilema över den sittande presidenten Edgar Lungu som erkänt sig besegrad och som nu aktivt bidrar till en bra övergång. Processen är en viktig signal i en region där de totalitära tendenserna växer sig allt starkare. Hakinde Hichilema blir Zambias åttonde president sedan självständigheten 1964. I och med …
Afghanistan: Rädda livet –utplåna din digitala historia!
De senaste åren har digitaliseringen uppmuntrats och påskyndats av givarna i Afghanistan. Nu riskerar de digitala spåren och databaserna att hamna i talibanernas händer. För att undgå att deras digitala spår ska kunna följa dem gör nu många afghaner sitt bästa för att sudda ut sin digitala historia – allt det som nu utgör en fara …
Vattenbrist kan hota regimen i Iran
ANALYS. Allvarlig vattenbrist i Iran har under de senaste veckorna lett till strömavbrott och samtidigt utlöst dödliga protester. Tillgången på vatten kommer att vara en av de frågor som avgör Irans framtid, menar forskare. Sadeq Ziaeian, chef för Irans nationella torkavarnings- och övervakningscenter, sa nyligen att landet stod inför en av sina tuffaste nederbördssäsonger på 50 …
”Men jag är i alla fall glad!”
Världen förfäras över utvecklingen i Afghanistan – men det finns en som är glad idag. Global Satir med Jonas Tapper
Pressfrihetens ärkefiender: Två kvinnor på listan
På Reportrar utan gränsers (RSF) förteckning över de värsta motarbetarna av pressfriheten återser vi idel välkända namn. Men ett par kvinnor gör för första gången entré på listan –däribland Carrie Lam, Kinas chefsminister i Hongkong. Jair Bolsonaro och Viktor Orbán har tagit plats på den föga meriterande uppräkningen. Och Mohammed bin Salman, Saudarabiens kronprins, finns …
Afghanistan: Vilket ansvar har biståndsgivarna?
ANALYS. Vilket ansvar har biståndsgivarna för utvecklingen i Afghanistan. Vad var det som givarna inte kunde – eller ville – se? Kommer den nuvarande kaotiska reträtten från Afghanistan att bli ett trauma för biståndet och för alla som hoppas på demokrati och jämställdhet? Det frågar sig Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson. Detta är en analys. …
Allt fler tigrar i världen
För första gången på flera decennier ökar antal tigrar i världen. Idag beräknas det finnas ca 3 900 tigrar totalt i världen. Under de senaste hundra åren har världen förlorat 97 procent av sina tigrar. Sedan 2006 och fram till nu har antalet tigrar i Indien ökat från 1400 till 2 900. Indien är hem …
Bold experimentation is the way forward for South Africa
ESSAY. The south African civil society must engage in solving problems, proposing new ideas and concept and not only focusing on scrutinising and verifying government actions. This is something that could help defining South Africas way forward, writes Brian Levy at Johns Hopkins University. In the preface to his great book, The General Theory of …
Kvinnorättsaktivister: Nu måste FN agera för Afghanistan
DEBATT. Istället för samarbete ser vi nu ett kaos när ambassader och andra internationella aktörer lämnar Afghanistan. Bristen på samordning hotar alla kvinnliga aktivister som riskerar sina liv för fred och frihet. Nu måste FN:s säkerhetsråd agera och Sverige måste ta en ledande roll för att mobilisera det internationella samfundet. Det skriver Tove Ivergård från Internationella …
Internetnedstängning i Zambia
Under valdagen i Zambia den 12:e augusti har åtminstone delar av landets internettrafik stängts ned. Det rapporterar flera källor både inom och utanför landet. Global Podd har i en serie avsnitt i samarbete med Bloggers of Zambia rapporterat kring och diskuterat hotet mot internet i Tanzania, Uganda och Zambia. I Tanzania och Uganda genomfördes omfattande …
Läs ett utdrag ur boken ”I skuggan av muren”
I boken ”I skuggan av muren: Israel/Palestina” berättar Tomas Andersson och Stefano Foconi den komplexa historien om Israel och Palestina, om en fascinerande vardag och en konflikt som ingen kan se slutet på. Här publicerar vi ett utdrag ur boken. Här kan du beställa bokenLäs en intervju med författarna här. Tel Aviv – vit stad Städer …
”Vårt skrivande är som ett äktenskap”
Sedan 1996 har Tomas Andersson och Stefano Foconi skrivit böcker tillsammans. ”I skuggan av muren: Israel/Palestina” är deras tredje bok om Mellanöstern. Vad är det som fascinerar dem med regionen? Och hur gör man för att inte bara upprepa det andra redan skrivit? Vi ställde åtta frågor till författarparet. Läs ett utdrag ur boken här …
Anna Wickman ny kommunikationschef för Palmecentret
Anna Wickman, med lång bakgrund från fackförbund och ideell sektor är ny kommunikationschef för Olof Palmes Internationella Center och tillträder i början av augusti. Anna Wickman kommer närmast från kommunikationsbyrån Reformklubben och har tidigare haft chefspositioner de senaste 15 åren med inriktning på opinion och påverkan, medlemsorganisering, förändringskommunikation och organisationsutveckling.
UNHCR: Allt sköts korrekt med gravar för flyktingar
I ett uppmärksammat videoreportage berättar Parul Sharma om hur avlidna flyktingar på den grekiska ön Lesbos begravs i anonyma gravar utan att de anhöriga underrättats. Nu svarar UNHCR på kritiken. I sitt svar skriver Astrid Castelein, chef för UNHCR:s arbete på den grekiska ön Lesbos, att det finns tydliga riktlinjer när någon avlider vilka stöds av …
Global Podd 77. Zambia – vem bryr sig när konflikten uteblir?
Vi hör nästan bara talas om Afrika när det uppstår krig, korruption och konflikter. Men vem bryr sig när det faktiskt fungerar ganska så bra? Som i fallet Zambia. Den 12:e augusti går Zambia till presidentval och och allt pekar på ett jämnt resultat. Men också på att valet ser ut att bli lugnt och respektfullt. …
Minne och identitet i fokus på Lunds konsthall
I utställningen Torget mellan murarna på Lunds konsthall berättar Runo Lagomarsino om migration, minne och identitet. En utgångspunkt är familjens flykt från Argentina 1977, en annan hans pappas arbete på en kartongfabrik i Lund. Missa inte Runo Lagomarsinos utställning som pågår augusti ut om du har vägarna förbi Lund. Utställningen belyser aktuella teman som migration, minne …
Unik rättegång om folkrättsbrott i Iran
I en unik rättegång vid Stockholms tingsrätt åtalas nu en iransk medborgare som misstänks ligga bakom avrättningarna av hundratals politiska fångar i Iran 1988. Mannen är åtalad för folkrättsbrott och mord som ska ha skett i ett fängelse utanför Teheran. En av dem som som demonstrerar utanför tingsrätten är Morteza Sadeghi från Borås. Med sig …
ANDERS MALMSTIGEN BLIR NY INTERNATIONELL CHEF PÅ ERIKSHJÄLPEN
Den 1 september tar Anders Malmstigen över som internationell programchef på Erikshjälpen, efter nuvarande programchefen Peter Toftgård. Efter 18 framgångsrika år på Erikshjälpen ska Peter Toftgård nu arbeta med ledarträning och församlingsutveckling i Västafrika, inom Svensk Pingstmission. Anders Malmstigen, 59, är en erfaren ledare med stor kunskap och erfarenhet av utvecklingssamarbete, rättighetsfrågor och organisationsutveckling. Under …
Afghanistan: Vilket ansvar har vi för att rädda de vi uppmuntrat?
Krönika. Under flera decennier har biståndsgivare och andra stöttat och uppmuntrat människor i Afghanistan att kämpa för demokrati, jämställdhet och mycket annat. Men vilket ansvar har vi nu när de människor vi hyllat flyr för sina liv? frågar sig David Isaksson i denna krönika. Detta är en krönika. De åsikter som framförs i texten är …
Lesbos: Flyktingar läggs i hemliga gravar
Grekiska myndigheter begraver människor som avlidit i flyktingläger i namnlösa gravar utan att de anhöriga får information om var den döde finns. Det berättar människorättsjuristen Parul Sharma för Global Bar Magazine. På den grekiska ön Lesbos där Moria, ett av de mest ökade flyktinglägren finns, köper staten nu upp mark för att begrava människor som …
Why have South Africans been on a looting rampage?
Looting does not spontaneously emerge. It usually comes about due to instigation by influential individuals or groups who actively articulate that looting against specific targets is permissible and justifiable, writes Guy Lamb, lecturer at Stellenbosch University. The looting of businesses, shopping centres and warehouses in South Africa, particularly in the KwaZulu-Natal and Gauteng provinces, has …
Stor svensk demonstration till stöd för Belarus
Inför årsdagen av presidentvalet i Belarus ordnar flera svenska organisationer en gemensam demonstration i Stockholm. Samtidigt sker demonstrationer i andra delar av världen.– Vi hoppas på en stor uppslutning, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen. Uppdatering 8/6 17.50: Här kan du höra Martin Ugglas tal vid demonstrationen Demonstrationen i Stockholm genomförs klockan 12.00 söndagen den …
Etiopien stoppar Läkare utan gränser
Norwegian Refugee Rouncil (NRC) och den belgiska avdelningen av Läkare utan Gränser (MSF) har tvingats stänga sin verksamhet i Etiopien sedan regimen anklagat dem för att sprida ”desinformation”. Det humanitära läget i den etiopiska Tigray-provinsen är fortsatt akut med pågående strider mellan den Tigray-baserade TPLF-rörelsen och den etiopiska regeringsarmén och enligt uppgifter har TPLF återtagit …
Africa can prevent Ethiopia from going down Rwanda’s path
OPINION. Africa needs to embrace a new approach that focuses on what countries in an embattled region can do to intervene. This approach should be a moral conversation that explores plausible ways in which a region and its community of people and nation-states can act, collectively, to prevent genocide, writes Edward Kissi from University of …
Ryssland: Allt fler klassas som ”utländska agenter”
Inför valet till den ryska duman i september klassas allt fler organisationer och journalister som “utländska agenter” eller ”oönskade” som ett sätt att försvåra för dem att verka. Timofei Martynenko förklarar vad begreppen innebär – och vilka konsekvenser de leder till. Fiender till regeringen finns överallt i Putins Ryssland. Och för att komma åt dessa har …
Afghanistan: ”Vi fortsätter, även om talibanerna tar över”
Utvecklingen i Afghanistan är just nu oerhört dramatisk med ökat våld och tusentals människor på flykt. Andreas Stefansson är generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén. Hur ser han på det som nu sker i landet? Kommer organisationen att kunna fortsätta sitt lokala arbete om – när – talibanerna tar kontroll över allt fler regioner? Hur ser du på …
Barnarbete och markstöld bakom populära Nutella
Företaget Ferrero som bland annat tillverkar Nutella anklagas på nytt för att ödelägga regnskogar och roffa åt sig land som tillhör ursprungsbefolkningen. I december 2020 stoppade USA all import av palmolja från Ferrerros huvudleverantör sedan omfattande barnarbete avslöjats. Ferrero är ett av världens största chokladföretag med varumärken som Ferrero Rocher, Kinder Egg, Tic Tac och …
Givarmöte hoppas samla 350 miljoner dollar för Libanon
Den fjärde augusti, på årsdagen av explosionen i Beiruts hamn, bjuder Frankrikes president Macron in till ett givarmöte för Libanon. Målet är att samla in 350 miljoner dollar. Detta är den tredje givarkonferensen sedan explosionen, samtidigt som det politiska läget i Libanon fortfarande är låst och eliten ovillig att ge med sig och bidra till …
Global Podd 76. Lebanon – one year after the explosion in Beirut
One year has passed since the biggest non-nuclear explosion in the world exploded in Beirut. Still, noone has been held accountable. Victims are demanding justice. The reconstruction of the city has mainly been rebuilt by private initiatives. Global Podd is back in Beirut. The restaurant Mayrig was 300 meters from the explosion and severely hit …
Vill du förstå vad som händer i Libanon?
Det har i dagarna gått ett år sedan explosionen som ödelade stora delar av Libanons huvudstad Beirut. Idag befinner sig landet på ruinens brant, samtidigt som korruptionen inte visar några tecken på att minska. Hur är det i Beirut, staden som en gång i tiden kallades för Mellanösterns Paris? Här tipsar vi om en del …
Får industriell nostalgi oss att glömma klimatet?
KRÖNIKA. I diskussionen om Cementa på Gotland är det några saker som jag inte kan låta bli att fascineras över. En är det faktum att cementfabriken på något sätt är ”vår” och ”svensk”. Vi behöver svensk cement därför är miljöfrågorna sekundära, menar alla från Aftonbladets ledarsida till de som normalt står på ”andra sidan”. Annars …
Den stora rösten från det lilla landet
Angelique Kidjo har tolkat Talking Heads och Hendrix, gjort musik med Philip Glass, sjungit inför FN:s generalförsamling. Nu är den 61-åriga världsstjärnan från Benin aktuell med en ny skiva där många av Nigerias unga musiker medverkar. Det är inte många – om ens några fler än de närmast sörjande – som vet var Benin ligger. Och …