Vattenbrist kan hota regimen i Iran


Den torra flodbädden för floden Zayandeh Rud som flyter genom staden Esfahan. Foto: David Isaksson.

ANALYS. Allvarlig vattenbrist i Iran har under de senaste veckorna lett till strömavbrott och samtidigt utlöst dödliga protester. Tillgången på vatten kommer att vara en av de frågor som avgör Irans framtid, menar forskare.

Sadeq Ziaeian, chef för Irans nationella torkavarnings- och övervakningscenter, sa nyligen att landet stod inför en av sina tuffaste nederbördssäsonger på 50 år. I kommentarer till den officiella IRNA-byrån och vidareförmedlade av Teheran Times noterade han att nederbörden hade minskat med nästan 50 procent i södra Khorasan-provinsen i år jämfört med det långsiktiga genomsnittet och med så mycket som 80 procent i sydöstra Sistan och i Baluchistan-provinsen.

Den här månaden lämnades invånarna i Ahvaz, huvudstad i den sydvästra provinsen Khuzestan, utan vatten i timmar i taget, eftersom höga temperaturer rörde sig långsamt över 50 grader celsius.

Torkarelaterad vattenbrist har också lett till rullande strömavbrott i områden som är beroende av leveranser av el från vattenkraftverk, vilket ger cirka 15 procent av Irans kraftförsörjning, enligt energiministeriet. Ali Mirchi, biträdande professor vid Oklahoma State Universitys institution för biosystem och jordbruksingenjörsvetenskap menar att Irans vattenförsörjning minskar på grund av klimatförändringar och dålig politik, medan efterfrågan ökar och driver på vattenbristen.

– I hela Iran som helhet har vattenutgifterna gått upp medan vattenintäkterna sjunker. När du ställer dem mot varandra kommer det att leda till en förståelse för en ny norm – det vill säga att landet är på väg mot vattenkonkurs, konstaterar han.

Kronisk felhantering av vattenresurser
Irans miljödepartement påtalade dessa faror i en rapport från 2017 som lämnades till FN:s klimatförändringsorgan. Rapporten noterade att ”temperaturökningen och minskningen av nederbörd och tillgängliga vattenresurser är den nuvarande verkligheten för landet”.

Vidare sades i rapporten att snöfallet hade minskat, att vattenavdunstningen hade ökat och att grundvattentillgångarna inte fylldes på. Rapporten förutsade att ”allvarlig torka” skulle bli allt mer sannolikt.

Men det finns andra faktorer som också spelar in vid sidan om den globala uppvärmningen, menar Ali Mirchi:

– Klimatförändringar kan ses som en katalysator och en utlösande faktor, men än viktigare är den långvariga frågan om kronisk felhantering av vattenresurser, fortsätter han.

Detta inkluderar överföring av grundvatten från avlägsna områden till industri- och befolkningsknutpunkter, uppmuntrande av odling av grödor som likt sockerrör kräver mycket vatten och misslyckandet när det gäller hanteringen av vattenförbrukningen i stort.

Om denna status quo får fortsätta ”kommer det att bli dystert”, varnar Ali Mirchi.

– Det betyder att alla dessa byar och landsbygder får slut på vatten och att människor inte kan inte längre kan försörja sig. Resultat blir en mycket mer omfattande migration till städerna än vad vi sett hittills.

Shirin Hakim, doktorand vid Imperial College Londons Center for Environmental Policy, säger att bristen på en politik som har förståelse för vattenfrågor kan göra det svårare för Iran att hantera de alltmer negativa effekterna av klimatförändringarna.

– Det är absolut en ond cirkel där återkommande torka och överanvändning av yt- och grundvatten för att möta ekonomiska behov stört balansen i vattensystemen. Det vi nu ser är miljökonsekvenserna av att landet prioriterat kortsiktiga ekonomiska mål, konstaterar hon.

Grannländerna påverkas av vattenbristen i Iran
Effekterna av bristerna i den iranska hanteringen av landets vattenresurser påverkar också grannländerna, varnar Shirin Hakim.

– Detta har potential att påverka vatten- och energitillgångsproblem för till exempel Irak, som är mycket beroende av iransk energiförsörjning och delar gränsöverskridande vattenresurser med Iran, konstaterar hon.

Iran har redan byggt dammar för att dämma upp vatten från floderna Little Zab och Sirwan, istället för att låta dem rinna ut i Tigris i Irak.

Protester sprider sig
Samtidigt har protesterna i Iran, som orsakades av vattenbrist i sydväst, blivit politiska och spridit sig till huvudstaden och andra regioner. Myndigheterna anklagar väpnade dissidenter för att provocera fram sammandrabbningar, men människorättsgrupper säger att säkerhetsstyrkor har öppnat eld mot demonstranter, med mellan åtta och tio dödsfall som resultat.

Förra veckan lovade Irans högsta ledare ayatollah Ali Khamenei medborgarna att vattenfrågan skulle få ökad prioriteret

– Tack och lov arbetar alla de olika myndigheterna, statliga och icke-statliga, för att lösa vattenkrisen och de behöver fortsätta att arbeta med den här frågan, förklarade han.

Shirin Hakim menar för sin del att det finns mycket som Iran kan göra för att skapa en mer klimatsmart vattenförsörjning.

– Iran borde öka allmänhetens medvetenhet om behovet av att spara vatten, göra vattenhantering till en högre prioritet, överväga vilka grödor som är olämpliga att odla. Landet kan också öka vatten- och energipriserna och investera mer på landsbygden för att minska migrationen, sade hon.

– Vatten kommer att vara en av de frågor som avgör Irans framtid, tillade hon.

Maya Gebeily
Thomson Reuters Foundation
Översättning och bearbetning: Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.