Global Podd 78. Rädslan bland Afghanistans kvinnor


Flickor i ett flyktingläger i Kabul 1/8 2021. Foto: Shutterstock.

Hur är det att som kvinna sitta gömd undan talibanerna och inte veta vad som ska hända härnäst? Vi pratar med en kvinnlig aktivist som gömmer sig i Kabul. Dessutom Kinas växande inflytande över Afghanistan och varför misslyckades biståndet med att utveckla landet?

Blev biståndet bara ett bihang till det militära äventyret, ett sätt att rättfärdiga USA:s invasion? Och varför kunde inte ens de som jobbar nära marken se vad som skulle hända den dag den amerikanska militären drog sig tillbaka. Svenska medier frågor oavbrutet om de militära tolkarna, men bryr sig någon om de kvinnliga aktivister som är minst lika utsatta. Är de inte lika mycket värda?

Nu gör en ny stormakt entré på den afghanska scenen. Kina knyter allt närmare band till talibanerna. Vad är syftet? Kan Kina lyckas där USA, Sovjet och dessförinnan Storbritannien misslyckats?

Dessutom: Hör mer om Global Bar Talks som äger rum 25-28:e augusti mitt i Stockholm.

Medverkande: 

  • En kvinnlig aktivist gömd i Kabul som av säkerhetsskäl måste vara anonym
  • Jojje Olsson, journalist och Kina-expert 

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson 

Lyssna på Podcaster här

Läs också

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.