Hälsa: Ny metod ska utrota denguefebern


Myggorna som sprider sjukdomen kan nu bli en del av lösningen. Foto: Läkare Utan Gränser

Idag riskerar hälften av världens befolkning att smittas av denguefeber och på grund av klimatförändringar förväntas ytterligare en miljard hamna i riskzonen. Men nu finns hopp om att bakteriebärande myggor ska kunna bekämpa sjukdomen.

Denguefeber är ett stort hälsohot i stora delar av Syd- och Nordamerika. Fler än tio tusen fall rapporteras varje år endast i Honduras och under de senaste femtio åren har antalet insjuknade ökat exponentiellt. 

– Förekomsten av denguefeber är alarmerande och de preventiva åtgärder som används i dag skyddar inte tillräckligt, säger Edgard Boquin, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i ett pressmeddelande från organisationen.

– Det finns ingen behandling mot denguefeber och de vaccin som tillverkas ger inte tillräckligt skydd mot infektion. Användningen av föråldrade tekniker för myggbekämpning har också lett till att myggorna blivit resistenta mot bekämpningsmedlen.

Att bekämpa virus med bakterier

Tillsammans med Läkare Utan Gränsers samarbetspartner inom den honduranska hälsovården har organisationen nu börjat använda en metod som redan gjort stor nytta i andra dengue-drabbade länder. Genom att introducera myggarten Aedes aegypti som bär på Wolbachia-bakterien till det lokala ekosystemet kan man minska mängden myggor som bär på dengueviruset. Detta då bakterien gör det svårare för viruset att föröka sig i myggor. När bakterien etablerar sig i myggpopulationen minskar mängden denguevirus, vilket leder till mindre smittfall hos människor. 

– Pilotprojektet startar i Manchén, ett område i huvudstaden med stor spridning av dengue. Vi kommer att övervaka projektets effektivitet och –  beroende på resultaten – genomföra liknande satsningar i andra områden där smittspridningen är hög, säger Saúl Hernán Cruz, chef för det honduranska hälsonätverket Redes Integradas De Servicios de Salud ( en del av landets hälsoministerium) i en kommentar på den egna hemsidan.

 

Metoden är säker för människor och miljö och har använts framgångsrikt i fler än ett dussin länder och har nått cirka tio miljoner människor. Under ett halvårs tid kommer de bakteriebärande myggorna att släppas ut i Honduras huvudstad Tegucigalpa. 

Syftet är att minska sjukdom och dödsfall orsakade av dengue och andra arbovirus, berättar Edgard Bouqin.

– På längre sikt hoppas vi att de nya metoderna kan bli en permanent lösning för att förhindra att människor drabbas av myggburna sjukdomar. Det är dags för förändring.

Redaktionen

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.