Stor svensk demonstration till stöd för Belarus


Den rödvita flaggan - symbolen för demokrati i Belarus. Foto: Dmitry Levkovets/Unsplash.

Inför årsdagen av presidentvalet i Belarus ordnar flera svenska organisationer en gemensam demonstration i Stockholm. Samtidigt sker demonstrationer i andra delar av världen.
– Vi hoppas på en stor uppslutning, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen.

Uppdatering 8/6 17.50: Här kan du höra Martin Ugglas tal vid demonstrationen

Demonstrationen i Stockholm genomförs klockan 12.00 söndagen den 8:e juli på Sergels Torg. Bakom arrangemanget står förutom Östgruppen, Svenska Pen, journalistförbundet, Författarförbundet, Reportrar utan gränser och Palmecentret.

– Det känns som om det kommer att bli en stor uppslutning eftersom vi är flera organisationer som står bakom och vi har ett starkt stöd från högsta politiska nivå i Sverige. Detta är ett svenskt initiativ, men det kommer också att genomföras demonstrationer runt om i världen sedan den belarusiske presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja uppmanat till stödmanifestationer, säger Martin Uggla som är ordförande för Östgruppen.

Kommer det att bli några protester i Belarus?
– Jag har inte hört något om vad som kommer att ske i landet. Som situationen är kan ingen idag planera något, de skulle slås ned direkt. Men jag misstänker att det kommer att genomföras flash-mobbar och småaktioner som kommer att filmas och läggas ut på sociala medier.

Men har såna här protester någon betydelse – egentligen?
– Ja, det är en viktig solidaritetsyttring som visar att visa att vi fortfarande bryr oss om det som sker i Belarus, att världen inte trappat ned på sitt intresse. Människor i landet är oerhört hört pressade och plågade och därför är stödet utifrån oerhört viktigt, det får människor där att känna en fortsatt mening i det de gör. För även om människor i Belarus inte har möjlighet att göra så mycket konkret nu så finns motståndet kvar, på en mental nivå, och det är viktigt. För att människor ska orka så behöver de näring utifrån.

Redaktionen

Här hittar du Facebook-länken till demonstrationen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.