Global Bar Talks 25/8 18.30. Vad händer i Sydafrika?


Protester i Kapstaden 2017 mot Jacob Zuma. Foto: Shutterstock.

Vad innebär rättegången mot Sydafrikas förre president, finns det planer på en kupp i landet och hur ska Sydafrika bekämpa korruptionen? Lyssna på Sydafrikakännaren Magnus Walan den 25/8 ca 18.30 under Global Bar Talks (efter kvällens första samtal).

25/8 18.30
Järnvägsparken mellan Centralstationen och Tegelbacken

”Zuma är en man med nio liv. Men han tycks nu fått slut på dem”, skriver Sydafrikakännaren Magnus Walan i en krönika i Global Bar Magazine den 8e juli. 

Sedan dess har våldet exploderat med omfattande plundringar. Det talas också om ett försök till kupp där inflytelserika personer och grupper inom ANC aktivt uppmanat till våld och plundring, något även forskare Guy Lamb konstaterar i en aktuell artikel.

Magnus Walan.

Upploppen satte igång i Zumas hemprovins KwaZulu-Natal och spred sig snabbt till landets finanscenter Johannesburg. Militären och polisen har i stor utsträckning varit oförmögna att hindra plundringarna. Åtminstone 72 personer hade fram till den 14:e juli rapporterats döda.

Frågan är vad som kommer att hända nu. Forskaren Brian Levy menar att civilsamhället inte bara får så bredvid och kritisera de som styr, utan att man aktivt måste engagera sig och skapa konstruktiva lösningar.

I en intervju med Global Bar Magazine en vecka efter att våldet brutit ut konstaterade Magnus Walan:

– Vad som behövs nu är att människor i lokalsamhällen själva bromsar och stoppar plundringarna. Vi har fått en del rapporter om detta, bland annat om hur man åkt runt och samlat ihop och sedan lämnat tillbaka det som stulits. Men det är förstås långtifrån tillräckligt: det är så otroligt många företag som kommer att gå i konkurs och anställda tvingas ut i arbetslöshet med ökad fattigdom som följd. 

Redaktionen  

Lyssna på Magnus Walan om Sydafrika

25/8. Ca 18.30

Järnvägsparken mellan Centralstationen och Tegelbacken

17.30 börjar samtalet mellan Anna Sundström, Patrik Oksanen och Michael Sender

Här kan du se samtalet: https://www.facebook.com/GlobalBarSweden/videos/1168470673648977

Här hittar du programmet i dess helhet

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.