Sydafrika: Även nio liv har ett slut


Protester i Kapstaden 2017 mot Jacob Zuma. Foto: Shutterstock.

KRÖNIKA. Natten till den 8:e juli meddelade Sydafrikas tidigare presidenten Jacob Zuma att han inställer sig för det fängelsestraff han dömts till. Därmed kan Sydafrika andas ut, åtminstone för stunden. Kan det som nu sker också bli en vändpunkt i kampen mot korruptionen i landet? undrar Magnus Walan i denna krönika.

Detta är en krönika. De åsikter som framförs är författarens egna.

Klockan 23.46 den 7 juli 2021 drog många människor i Sydafrika en lättnadens suck. Då meddelade Jacob Zumas stiftelse att den förre presidenten var på väg till fängelset efter att i flera dagar sagt att han vägrar.

Idag kan man verkligen tala om en ödesdag för Sydafrika. Eller en vändpunkt?

Den tidigare Sydafrikanske presidenten hade redan fått en tidsgräns av landets högsta domstol att inställa sig till polisen men som han trotsat. En ny tidsgräns var satt till onsdag kväll 24.00. Polischefer hade sagt att man inte tänkte verkställa ordern om det innebar att liv riskerades.  Zumas lojala kadrer hotade med ”blodbad”.  Många menar att demokratin i Sydafrika var under ett reellt hot.  Fram till 23.46.

Zuma måste nu ikläda sig den orange overall som gäller i fängelset och tjäna ett fängelsestraff på 15 månader för att han vägrat att inställa sig för förhör inför den speciella undersökningskommission – Zondokommissionen –  som utreder den korruption som växte till en industri under den tid mellan 2009 och 2018 då Zuma var landets president.

Lite lustigt att han åker in för domstolstrots. Lite som Al Capone som åkte in för skattebrott.

Han åker inte I fängelse för att stulit offentliga medel – över femtio miljoner Rand – för att renovera sitt semesterhem Nkandla. Han fängslas inte för våldtäkt av Fezekile Ntsukela eller ”Kwhezi”. Han hävdade då att det var hans skyldighet att som en Zuluman ha sex med en kvinna i kort kjol. Att han därför inte kan anses skyldig. Efter att han frigivits hånade han och hans supporters kvinnan och sjöng kränkande sånger utanför domstolen.  Att kvinnan hade aids var inget problem då han duschade efteråt. Mammans hem brändes ned efter rättegången.

Nej han åker i fängelse för att trotsat domstolen och inte inställt sig för förhör.

Som tidigare underrättelsechef inom ANC har Jacob Zuma makt genom att ha kunskap om många hemligheter. Frågan om detta är slutet för honom.  Stödet för Zuma i ANCs ledning försvagades i maj när dåvarande generalsekreteraren Ace Magashule fick sparken efter att han själv blivit åtalad för korruption.

Om nu polisen lyckas ta sig in i det inhägnade residenset Nkandla där han gömmer sig med stöd av beväpnade supporters. Eller om han inser att han gör bäst i att själv inställa sig hos polisen. 

Zuma är en man med nio liv. Men han tycks nu fått slut på dem. 

Magnus Walan

 

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.