Sydafrika: Kommer Zumas gangsterkrig att lyckas?


Plundring i Sydafrika. Foto från TikTok.

Efter att den före detta presidenten Jacob Zuma utlovat kaos om han skulle fängslas har en omfattande plundringsvåg dragit över ett Sydafrika där de redan fattiga kommer att få det än värre. Frågan är – kan president Ramaphosa återställa ordningen? Är det vi ser Sydafrikas motsvarighet till stormningen av Kapitoleum i Washington?
– Jag är förvånad över att Zumas och hans gangstergäng varit beredda att gå så långt, säger Sydafrikakännaren Magnus Walan.

Zuma, som var president mellan 2009 och 2018, frihetsberövades för domstolstrots. I förra veckan dömde Sydafrikas författningsdomstol ut ett fängelsestraff på 15 månader för detta brott eftersom Zuma inte hade kommit på förhören som kommissionen som utreder korruption ville hålla med honom. Han kan ansöka om villkorlig frigivning efter fyra månader. Samtidigt uppmanade hans anhängare till protester och våld.

Upploppen satte igång i Zumas hemprovins KwaZulu-Natal och spred sig snabbt till landets finanscenter Johannesburg. Militären och polisen har i stor utsträckning varit oförmögna att hindra plundringarna. Åtminstone 72 personer har rapporterades på morgonen döda. Fler än 1 200 personer har gripits och tiotusentals har länsat gallerior och köpcentrum i Johannesburg.

Med en arbetslöshet på över 32 procent, 46 procent för unga medborgare, är situationen svår för många. Nedstängningen av Sydafrika fortgår vilket är djupt impopulärt. Nu störs landets vaccineringsprogram och flera vaccinationslokaler har tvingats stänga. Många av sjukhusen är redan fulla till bristningsgränsen. Leverantörskedjorna av mat och mediciner hotas också av plundringarna. Och de materiella skadorna uppgår till miljardtals kronor.

De fattiga och utsatta kommer att drabbas hårdast av plundringarna eftersom de bringar allmänna kommunikationer och samhällsservice i oordning och förstör affärsverksamheter som erbjuder jobb. Zumas supporters hävdar att det var författningsvidrigt att skicka honom i fängelse utan en rättegång. Nedstängningarna på grund av coronapandemin, vilka har varit några av de hårdaste i världen, har drabbat ekonomin hårt och nu står Sydafrika i brand. President Cyril Ramaphosa har redan stora problem orsakade av splittringen inom ANC – frågan är hur säkert han sitter vid makten? Samtidigt med plundringarna har radiostationer bränts ned och journalister hotats, något som fått en del kommentatorer att likna det som sker vid ett kuppförsök, snarlikt stormningen av Kapitoleum i New York.

Alltmedan våldet fortsatte lyssnade författningsdomstolen till Zumas framställan som syftar till att få fängelsedomen upphävd. Hans inspärrning har spätt på spänningarna mellan de två faktionerna inom ANC varav en stödjer honom och en backar upp Ramaphosa.

Magnus Walan: Jag är förvånad

Magnus Walan

Magnus Walan som är policyrådgivare på Diakonia har i flera decennier följt utvecklingen i Sydafrika och skrev nyligen en krönika om rättegången mot Zuma.

Är du förvånad över det som nu sker?
– Ja, jag är förvånad över omfattningen av plundringarna, men de säger samtidigt en hel del om den enorma desperation och avsaknad av hopp som idag finns bland Sydafrikas fattiga – och som på grund av det som nu sker kommer att drabbas än värre av arbetslöshet och annat. För de allra flesta fattiga var den ekonomiska situationen redan före plundringarna betydligt värre än själva pandemin.

– Jag är också förvånad över att Zumas och hans gangstergäng varit beredda att gå så långt och att de har ett så mycket större patron-klientförhållande till grupper i samhället än vad jag trodde. Det finns till exempel uppgifter om att lokala ANC-avdelningar varit direkt aktiva i plundringarna. Det finns en stark lojalitet mot Zuma från dem han gynnat, men så finns det också rent kriminella grupper som utnyttjar situationen. Zuma har köpt sig inflytande, men jag är ändå förvånad över att gruppen kring honom varit beredd att gå så här långt, för det som nu sker äventyrar verkligen domstolarnas oberoende från politiken.

Vad tror du händer nu?
– Det riktigt oroväckande är om staten inte får kontroll över utvecklingen och om politiken ger upp demokratin bara för att anpassa sig till Zuma. En stor fråga är också hur effektiv polisen är.

– Vad som behövs nu är att människor i lokalsamhällen själva bromsar och stoppar plundringarna. Vi har fått en del rapporter om detta, bland annat om hur man åkt runt och samlat ihop och sedan lämnat tillbaka det som stulits. Men det är förstås långtifrån tillräckligt: det är så otroligt många företag som kommer att gå i konkurs och anställda tvingas ut arbetslöshet med ökad fattigdom som följd. 

Vad krävs det om Sydafrika ska komma till rätta med som sker?
– Det krävs en fungerande polis och rättsapparat och en upprensning inom ANC så att gansterkulturen som levt med Zuma rensas ut – också i högsta ledningen –  men framför allt i lokalsamhällen. Samtidigt finns det i dagsläget inga politiska alternativ till ANC. Det liberala partier uppfattas som de vitas parti och Julius Malemas parti Freedom Fighters är i hög utsträckning en del av samma korruption som Zuma.

– Det vi kan hoppas på är att den mer demokratiska och reforminriktade delen av ANC får förnyad kraft, men just nu ser president Ramaphosa svag ut.

Tomas Nordberg
David Isaksson

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.