Sida-stöd till organisation som vill omvända homosexuella


Pride-demonstration i Kapstaden, Sydafrika. Foto: Shutterstock.

Onlinetidningen openDemocracy visar i en granskning hur organisationen MSI Reproductive Choices NGO (tidigare Marie Stopes International) aktivt försöker omvända homosexuella i Kenya, Tanzania och Uganda. En av de biståndsgivare som ger stöd till organisationens verksamhet är Sida.
– Uppgifterna är mycket allvarliga och strider emot Sidas och Sveriges värderingar, säger Mandira Paul, programansvarig specialist för hälsa och SRHR på Sida i en kommentar.

Korrigering: Sida ger stöd till organisationen MSI, däremot inte specifikt till verksamheten i de länder där Open Democracy granskat verksamheten.

Under sex månader har openDemocracys reportrar anonymt haft kontakt med tolv olika kliniker (av totalt 15 undersökta) där medarbetare i kontakten med reportrarna försökt ”omvända” homosexuella med vad som brukar kallas conversion therapy och som fördömts av FN. Medarbetare på organisationerna har förklarat att homosexualitet är en ”ondska”, något som bara är ”för vita” och som kan leda till mentala hälsoproblem. Vid ett tillfälle gav en klinik rådet till en ung homosexuell man att han skulle ta sömnmedel för att stoppa honom från att onanera.

De över 50 hbtqi-personer som openDemocracy intervjuat berättar om sin egen erfarenhet från denna typ av ”omvändelseterapi” som inkluderar både elchocker och hormonterapi.

Hälften av dessa kliniker drivs med stöd från biståndspengar, däribland de som stöds av MSI Reproductive Choices (tidigare Marie Stopes International), en organisation som får stöd via Sida. MSI Reproductive Choices säger i en kommentar till Open Democracy att  man undersöker fallet och ska agera mot de som sprider dessa budskap. Exakt vad man kommer att göra är oklart.

Enligt OpenAid fick organisationen närmare 100 miljoner kronor för sin verksamhet i Zimbabwe för åren 2017-2021 och under samma period åtminstone 37 miljoner kronor till verksamheten i Zambia. Förutom detta finansierar Sida arbete som MSI Reproductive Choices utför i bland annat Afghanistan. Däremot så finansierar Sida inte organisationens verksamhet i de länder som undersökts.

RFSL fördömer
– Vi känner inte till den här specifika organisationen, men om det stämmer att det finns stöd till omvändelseförsök i deras program är det mycket oroande. RFSL fördömer kraftigt alla former av omvändelseförsök och menar att dessa bör förbjudas, säger RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.

Mandira Paul är programansvarig specialist för hälsa och SRHR på Sida. Hon säger att myndigheten ser allvarligt på den information som framkommit:

Är detta ny information för er?
– Vi har tagit del av informationen och varit i kontakt med MSI Reproductive Choices samt våra kollegor i de länder i Afrika där vi har stöd till MSI. Studien refererar till en MSI klinik i Tanzania där en rådgivare medgav sig kunna erbjuda ”counselling treatment” till personens homosexuella bror. MSI svarar på detta i artikeln och ser på det med största allvar.

Hur reagerar ni på uppgifterna?
– Uppgifterna är mycket allvarliga och strider emot Sidas och Sveriges värderingar. Sida har noll tolerans för diskriminering och handlingar som strider emot mänskliga rättigheter, detta är något vi är mycket tydliga med i våra samarbeten både innan vi går in i avtal samt under avtalstiden.

Kommer ni att följa upp detta?
– Vi är redan i kontakt med MSI, som tar starkt avstånd till detta och ska påbörja en utredning. Vi kommer följa deras utredning samt föra dialog med MSI på global och landnivå för att få en bättre bild av det som hänt samt förstå hur de tänker ta sig an detta.

Kan det bli aktuellt att avbryta stödet till MSI Reproductive Choices (tidigare Marie Stopes International)?
– I nuläget ligger vår prioritering på att förstå vad som ligger bakom detta, samt vad MSI kommer att göra för att åtgärda detta. Studien visar tydligt på att det är flera olika organisationer och kliniker som är involverade, inte enbart MSI.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.