Sverige säger ja till slopad vaccinlicens?


Reklamskylt lovar vaccinering Foto: Roger Starnes/Unsplash

För några dagar sedan meddelade president Biden att USA stödjer det krav som framförts av Indien och Sydafrika i WTO att licenser ska slopas på covid-vaccin under pandemin. Sverige har tidigare motsatt sig detta – men nu verkar regeringen vara på väg att svänga.

Texten har uppdaterats 8.50 7/5

Sverige har genom biståndsministern profilerat sig hårt som ett land som vill öka jämlikheten genom att öka tillgång på vaccin genom det så kallade COVAX-programmet och nyligen meddelade regeringen att man skänker en miljon Astra Zeneca-doser till COVAX. Men hittills har Sverige varit motståndare till slopandet av licenser, något som av den del tolkats som en konsekvens av Sveriges nära koppling till Astra Zeneca där familjen Wallenberg är en stor delägare.

Men nu verkar en ändring vara på gång. I ett svar på Twitter skriver biståndsministern Per Olsson Fridh att  ”Det behöver ingå i någon form, vilket vi stödjer.”

Även EU tycks vara på väg att svänga i frågan:
– EU är redo att diskutera alla förslag som tar itu med krisen effektivt och pragmatiskt, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal på torsdagen, enligt SVT.

Uppdatering: Global Bar Magazine har bett biståndsministern förtydliga sig i frågan, men hans pressekreterare svarar att detta i första hand är en fråga för utrikeshandelsministern.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.