Bistånd: Riksdagsfråga om Guatemala


Riksdagshuset. Foto: Sadia Afreen/Unsplash

Guatemalas nyvalda president varnar för att de gamla makthavarna planerar en kupp. Samtidigt har Sverige beslutat att kraftigt skära ner biståndet. Nu frågar socialdemokraten Tomas Eneroth biståndsminister Johan Forssell: Kommer Sverige att öka sitt engagemang i Guatemala?

Global Bar Magazine har i flera artiklar följt utvecklingen i Guatemala där journalister och oberoende jurister fängslats eller tvingats i landsflykt. Nu kan utvecklingen vändas sedan en oberoende kandidat vann valet.

Guatemalas tillträdande president Bernardo Arévalo de León, som vann valet den 20 augusti med 61 procent av rösterna, har fördömt vad han kallar förberedelse till en statskupp för att hindra honom och de parlamentsledamöter som valts av partiet Semilla (Frö) från att tillträda den 14 januari. Bakom planerna står bland annat landets riksåklagare Consuelo Porras.

Här kan du läsa alla våra artiklar om Guatemala

Både EU och USA:s vicepresident Kamala Harris har varit tydlig i sitt stöd för den nyvalde presidenten. Samtidigt har Sverige valt att drastiskt sänka sitt bistånd till Guatemala med 60 procent från och med 2023. Ambassaden har sedan dess tvingats att kraftigt minska sitt stöd till bland annat oberoende medier i landet och personalen på ambassaden har även den dragits ned.

I en skriftlig fråga till bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell skriver Tomas Eneroth (S) bland annat:

Dessvärre har regeringen aviserat att avskaffa biståndet till Guatemala. Ansvarigt statsråd Johan Forssell har hävdat att demokratin kraftigt försämrats och att ”den svenska regeringen bedömer att det i dag finns små möjligheter för det svenska biståndet att påverka den utvecklingen.”

Förutom det anmärkningsvärda i att ge upp arbetet med att främja en demokratisk utveckling är bedömningen dessutom i sak fel. Valresultatet om något torde vara ett tydligt bevis på detta. I stället för att avveckla det svenska biståndet borde snarare insatserna öka, inte minst med tanke på Sveriges möjligheter att nu tillsammans med andra säkra en demokratisk utveckling i Guatemala.

Och själva frågan:

Avser statsrådet att ta några initiativ till ökat svenskt engagemang och bistånd till Guatemala med anledning av den politiska utvecklingen i landet?

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell har fram till den 13 september på sig att svara på frågan.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.