Vill du förstå vad som händer i Libanon?


Det har i dagarna gått ett år sedan explosionen som ödelade stora delar av Libanons huvudstad Beirut. Idag befinner sig landet på ruinens brant, samtidigt som korruptionen inte visar några tecken på att minska. Hur är det i Beirut, staden som en gång i tiden kallades för Mellanösterns Paris? Här tipsar vi om en del av det vi skrivit som hjälper dig att förstå mer om det som händer i Libanon.

Beirut one year after the explosion

One year has passed since the biggest non-nuclear explosion in the world exploded in Beirut. Still, noone has been held accountable. Victims are demanding justice. The reconstruction of the city has mainly been rebuilt by private initiatives.

Queer Beirut: “A sense of belonging”

What happened to the queer community in Beirut after the explosion in 2020, the pandemic and the economic crisis? Will the queer scene rise again and what are the challenges?

The Beirut stores that became refugee shelters

In Beirut, Christian refugees from Syrian and Iraq have found temporary shelter in stores in what was once part of a suburban mall. Living in appalling conditions and below the poverty line, they struggle to survive, writes Nuri Kino from the organization A Demand for Action.

Libanons riksbankschef ska ha fört ut miljarder

I 25 år har han varit ansvarig för Libanons finanser. Nu pekar en granskning av oberoende journalister på att riksbankschefen Riad Salameh har tillgångar över två miljarder dollar världen över. Samtidigt sjunker allt fler invånare ner desperation och fattigdom. 

Global Podd 35: Lebanon under pressure

Hezbollah, corruption, devastation. Lebanon is under a lot of pressure – can it rise from the ashes of the explosion that devasted Beirut? Are the present peace talks with Israel just a diversion from the problem with the political elite? How will the next US president impact Lebanon’s future – and what does it take to become a democratic state? Global Podd goes Beirut.

Ett år efter protesterna 

I oktober 2020 hade det gått ett år sedan proteströrelsen startade i Libanon. Tre premiärministrar senare sitter samma elit kvar vid makten och den enorma explosionen har slagit Beirut i spillror. Men även om många lämnat landet så fortsätter kampen mot nepotism och korruption. 

”Bättre att dö genom att ta ställning”

Proteströrelsen är tillbaka på gatorna i Libanon trots utegångsförbud och coronakris. De är desperata, hungriga och ilskan vänder sig mot bankerna och det korrupta styret i landet.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.