Libanon: Riksbankschef ska ha fört ut miljarder


Libanons riksbanskchef Riad Salameh anmäls för korruption till fransk ekobrottsåklagare
November 2019. Libanenser protesterar mot krisen i masker föreställande riksbankschefen. Foto: Shutterstock.

I 25 år har han varit ansvarig för Libanons finanser. Nu pekar en granskning av oberoende journalister på att riksbankschefen Riad Salameh har tillgångar över två miljarder dollar världen över. Samtidigt sjunker allt fler invånare ner desperation och fattigdom. I Global Podd avsnitt 53 berättar Ylva Bergman mer om granskningen.

Under en längre tid har journalister vid den oberoende libanesiska mediet Daraj undersökt hur Riad Salamehs tillgångar spridits i banker i Panama, Schweiz och Brittiska Jungfruöarna. Enligt tidningen har Salameh lyckats undvika landets kontroller som ska förhindra större överföringar av dollar genom att lagt upp ett komplex nätverk av överföringar.

Tidningen har tagit del av bankkonto i Salamehs broders namn, som sägs ha fungerat som frontfigur för transaktionerna. Kontorschefen på den libanesiska riksbanken ska också ha ingått i nätverket och sägs ha fört över 400 miljoner dollar till brodern. Tidningen uppmärksammar också ytterligare en transaktion på 90 miljoner dollar med kopplingar till riksbankschefen via ett syriskt holdingbolag, ägt av en släkting till Syriens president Assad.

Riad Salamehs har under 25 år varit ansvarig för landets riksbank och sett många regeringar komma och gå. Ett läckt dokument under proteströrelsen hösten 2019, som inte helt kunnat verifieras, satte journalisterna på spåret, som också samarbetat med internationella journalistnätverk.

”Samtidigt som ekonomin blev allt sämre, och 50 procent av invånarna levde under fattigdomsnivån, så tillkännagav Salameh att hans kontorschef utsågs till konsult för riksbanken”, skriver tidningen.

Under granskningen nåddes tidningen av flera meddelande om det fanns bankkonton i andra länder i kontorschefens, broderns och Salamehs namn.

Riksbankschefen förnekar uppgifterna och säger att han ärvt 23 miljoner dollar och att han ska tjänat flera miljoner per månad under sin tid på banken Merryll Lynch.

Torsdagen den 4 mars skrev Bloomberg news att USA och EU övervägde sanktioner mot riksbankchefen, vilket snabbt förnekades av USA dagen efter, enligt Reuters. Salameh har sagt att han ska stämma Bloomberg för felaktiga uppgifter. Schweiziska åklagarna har öppnat en utredning om pengatvätt med möjliga kopplingar till Libanons centralbank. De schweiziska åklagarna har i nuläget inte bekräftat om Salameh är en misstänkt eller ej, enligt Reuters.

Salameh har sagt i ett uttalande att han är ”redo att svara på alla frågor och att inga överföringar skett med pengar från centralbankens konto”. 

Ylva Bergman

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.