Brasilien: Oväntat jämnt i presidentvalet


Bolsonaro under den förra valkampanjen 2018. Kan han vinna en gång till? Foto: Shutterstock.

Det blir en andra valomgång i det brasilianska presidentvalet då favorit Lula inte nådde de 50 procent som krävdes för att vinna direkt. Samtidigt gick den sittande presidenten Bolsonaro betydligt bättre än förväntat.

När så gott som samtliga röster i det brasilianska presidentvalet räknats hade Lula fått 48,43 procent medan Jair Bolsonaro fått 43,20. Resten gick till övriga kandidater varav den största samlade drygt fyra procent av rösterna. 

Den stora överraskningen var Bolsonaro som många räknat ut redan i den första omgången. Flera brasilianska opinionsföretag hade underskattat hans stöd med upp till 11 procent. Många av Bolsonaros ministrar, som den tidigare miljöministern som varit ansvarig för den snabba exploatering och avskogningen av Amazonas, valdes också in i den brasilianska kongressen. Det här innebär att Lula – om han blir vald i den andra valomgången – kan få svårare än väntat att genomdriva sin politik.

Trots att en stor del av världen utanför Brasilien ser Bolsonaro som en galning visade valresultatet att den brasilianska högern ändå valde att sluta upp bakom honom, kanske av oro för de skattehöjningar som vänsterkandidaten Lula aviserat för att minska hungern och fattigdomen i landet.

Den andra valomgången äger rum den 30:e oktober. Avgörande blir hur väl de båda kandidaterna lyckas mobilisera sina väljare – och hur de få mittenväljarna väljer att lägga sina röster. De båda mittenkandidaterna Simone Tebet och Ciro Gomes fick tillsammans sju procent av rösterna och nu kan det bli någon av dem båda som avgör vem som blir Brasiliens nästa president.

David Isaksson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.