Brasilien: Vinner Lula valet idag?


Valkampanj i Brasilien. Foto: Shutterstock.

ANALYS. Det mesta pekar på att Lula vinner dagens presidentval i Brasilien – ett val som också har stor betydelse för världen i stort. Vad få känner till är de starka band som Lula har till Sverige, skriver David Isaksson i denna analys.

Detta är en analys. De åsikter som framförs i artiklen är författarens egna.

Uppdatering: i valet nådde Lula inte över 50 procent. Det blir en andra valomgång den 30:e oktober.

Idag söndag går Latinamerikas viktigaste land – Brasilien – till val. Återigen står den gamla metallarbetaren Luis Ignacio – Lula – da Silva i centrum. Efter två perioder som president (2003-2011) och en period som fängslad i en starkt politiserad rättegång (2017) kan han – också enligt Brasiliens konstitution – bli vald på nytt.

Kommer Lula att lyckas besegra den sittande presidenten Bolsonaro som inte bara lyckats få vänstern mot sig, utan i princip hela näringslivet och den brasilianska eliten? De valundersökningar som gjorts den senaste tiden pekar på det. Enligt flera av dessa har Lula ett försprång med 14 procent mot Bolsonaro som denna gång inte kan lita på vare sig sina WhatsApp-kampanjer (Meta-plattformen har sedan dess gjort om WhatsApp rejält) eller stöd från landets konservativa elit.

Som i de flesta latinamerikanska länder krävs det minst 50 procent av rösterna för att vinna i den första valomgången och frågan är om Lula kommer att lyckas med detta. I alla händelser kommer det att bli spännande. Utgången i valet är också viktig för Latinamerika i stort där vänsterkandidater vunnit de senaste valen i de viktiga länderna Colombia och Chile.

1989 var jag i Brasilien första gången. Då stod landet inför det första fria valet sedan militären tagit makten 1964. I en förstad till São Paolo såg vi Fernando Collor de Mello, högerns kandidat, i ett stort valmöte. Någon dag senare träffade vi Lula i samband med en pressträff. När Lula fick höra att vi var från Sverige släppte han helt de brasilianska journalisterna och ägnade sig bara åt oss. 

Men det var faktiskt inte mig Lula brydde sig om, utan min fotografkollega Agnaldo som Lula hade lärt känna i Sverige. Under sina år som facklig ledare för metallarbetarna i staden São Bernardo (Brasiliens Södertälje), där bland annat Scania har sin fabrik, hade Lula slipat sin förhandlingstaktik och lärt sig hur man kompromissar och levererar resultat.

Och det var inte Latinamerikas gerillarörelser som inspirerat honom, utan det många gånger gråa och vardagliga fackliga arbetet i Sverige.

Under flera besök hos sina kollegor bland de svenska metallarbetarna hade Lula lärt sig allt om svensk fackföreningsrörelse. Han hade övernattande på utdragssoffor, druckit svenskt bryggkaffe och suttit på möte efter möte i svenska bruksorter. En av dem han lärt känna då var en viss Stefan Löfven, då ordförande för de svenska metallarbetarna.

Kanske var det här i Sverige som Lula lärde sig att tänka långsiktigt och att politisk förändring inte handlar om att uppfylla kraven för dagen utan att bygga ett samhälle på lång sikt.

Det blev inte Lula 1989. Han förlorade mot Collor de Mello (som knappast något idag minns) efter en smutsig valkampanj där tv-nätverket Globo spelade en framträdande roll (det här var ju långt före de sociala medierna).

Ändå var det stort. För Lulas parti PT hade lyckats erövra makten i en mängd städer, däribland jättestad São Paolo där den legendariske pedagogen Paulo Freire (författaren till De förtrycktas pedagogik/Pedagogik för förtryckta) blivit chef för utbildningssektorn. Ja, med tanke på att São Paolo har närmare 20 miljoner invånare så skulle man kunna kalla honom för utbildningsminister.

Det skulle dröja ända till 2003 innan Lula skulle vinna presidentmakten som han sen lämnade 2011.

Idag är Lula 76 år och därmed tillhör han samma generation som Biden. Om Lula 1989 sågs som ett hot av USA och näringslivet är situationen idag en annan. USA har inte haft några problem med att samarbeta med vänsterpresidenter som Xiomara Castro i Honduras. 

Bolsonaro är däremot en av Putins förtrogna och i FN:s säkerhetsråds omröstning den 30:e september om Ryssland illegala annektering av delar av Ukraina valde Brasilien att avstå. Därmed har valet också en stor betydelse för jättelandet Brasiliens roll på den globala arenan.

Redan måndag morgon har vi kanske svaret på hur det går.

David Isaksson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.