Global Podd 77. Zambia – vem bryr sig när konflikten uteblir?


Skolbarn i Zambia. Foto: Nima Sarram/Unsplash.

Vi hör nästan bara talas om Afrika när det uppstår krig, korruption och konflikter. Men vem bryr sig när det faktiskt fungerar ganska så bra? Som i fallet Zambia.

Den 12:e augusti går Zambia till presidentval och och allt pekar på ett jämnt resultat. Men också på att valet ser ut att bli lugnt och respektfullt.

Är Zambia ett tråkigt, demokratiskt och ”icke-typiskt” afrikanskt land med problem mest av det vardagliga slaget – som hemma hos oss? Eller finns det en risk att den auktoritära utvecklingen ”spiller över” från grannländerna?

Global Podd har i en serie avsnitt i samarbete med Bloggers of Zambia diskuterat internet och hotet mot yttrandefriheten i Tanzania, Uganda och Zambia.

I avsnitt 77 återvänder vi till Zambia. Vad blev resultatet av diskussionerna om yttrandefrihet? Kan Zambia med sin demokratiska tradition undvika de inskränkningar av friheten på nätet som skett i Uganda och Tanzania?

Dessutom: Unik rättegång mot folkmordsanklagad man från Iran. Och – vilket ansvar har vi för de demokratiaktivister som nu riskerar livet i Afghanistan?

Medverkande:

  • Petter Bolme, redaktör och journalist, tidigare bosatt i Zambia
  • Daniel Sikazwe, ordförande för Bloggers of Zambia

Programledare: David Isaksson 

Lyssna på tidigare avsnitt om Zambia här

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.