Global Podd 77. Zambia – vem bryr sig när konflikten uteblir?


Skolbarn i Zambia. Foto: Nima Sarram/Unsplash.

Vi hör nästan bara talas om Afrika när det uppstår krig, korruption och konflikter. Men vem bryr sig när det faktiskt fungerar ganska så bra? Som i fallet Zambia.

Den 12:e augusti går Zambia till presidentval och och allt pekar på ett jämnt resultat. Men också på att valet ser ut att bli lugnt och respektfullt.

Är Zambia ett tråkigt, demokratiskt och ”icke-typiskt” afrikanskt land med problem mest av det vardagliga slaget – som hemma hos oss? Eller finns det en risk att den auktoritära utvecklingen ”spiller över” från grannländerna?

Global Podd har i en serie avsnitt i samarbete med Bloggers of Zambia diskuterat internet och hotet mot yttrandefriheten i Tanzania, Uganda och Zambia.

I avsnitt 77 återvänder vi till Zambia. Vad blev resultatet av diskussionerna om yttrandefrihet? Kan Zambia med sin demokratiska tradition undvika de inskränkningar av friheten på nätet som skett i Uganda och Tanzania?

Dessutom: Unik rättegång mot folkmordsanklagad man från Iran. Och – vilket ansvar har vi för de demokratiaktivister som nu riskerar livet i Afghanistan?

Medverkande:

  • Petter Bolme, redaktör och journalist, tidigare bosatt i Zambia
  • Daniel Sikazwe, ordförande för Bloggers of Zambia

Programledare: David Isaksson 

Lyssna på tidigare avsnitt om Zambia här

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.