Israel fängslar fler journalister än Eritrea


Journalisten Abdel Nasser al-Laham förs bort av israeliska soldater. Foto: CPJ.

Israel är på delad sjätte plats i världen av länder som fängslar journalister. Det är en placering värre än Eritrea där svensken Dawit Isaak suttit fängslad sedan 2001. Det framgår av en ny rapport från den New York-baserade organisationen Committee to Project Journalists (CPJ).

Totalt dokumenterade CPJ 320 fängslade journalister per den 1 december 2023. Antalet var det näst högsta som CPJ registrerat sedan räkningen inleddes 1992 – en oroande utveckling, konstaterar organisationen i sin rapport.

Kina (44), Myanmar (43) och Vitryssland (28) hade mer än en tredjedel av det totala antalet fängslade. CPJ:s granskning visar också att mer än hälften – 168 av de fängslade – anklagas för anti-statliga handlingar som terrorism som hämnd för sin kritiska bevakning.

Listan domineras av ”de vanliga” skurkstaterna: Kina, Myanmar, Belarus, Ryssland och Vietnam. Men på delad sjätteplats kommer Mellanösterns enda demokrati – Israel med sjutton fängslade journalister, lika många som i ärkefienden Iran.

Israel har förekommit flera gånger i CPJ:s årliga sammanställning, men detta är det högsta antalet arresteringar av palestinska journalister sedan CPJ började dokumentera arresteringar 1992 och första gången som Israel har rankats bland de sex största förbrytarna, konstaterar organisationen i sin rapport. De gripna journalisterna kommer inte från Gaza. Alla de som enligt CPJ:s sammanställning hålls fängslade av Israel greps på det palestinska territoriet på den ockuperade Västbanken efter det att kriget mellan Israel och Gaza inleddes den 7 oktober. De flesta hålls i administrativt förvar, vilket tillåter israeliska myndigheter att hålla fångar utan åtal på grund av att de misstänker att den fängslade planerar att begå ett framtida brott.

En av de fängslade palestinska journalisterna är Alaa al-Rimawi från J-media. Han genomgick en läkarundersökning på ett sjukhus när israeliska styrkor stormade hans hem i Ramallah och fängslade hans son för att pressa al-Rimawi att överlämna sig. Senare samma dag överlämnade sig al-Rimawi själv till det närbelägna Ofer-fängelset, skriver CPJ i en rapport från händelsen.

Kurdo Baksi är journalist och debattör och känd som en av dem som kämpat hårdast för Dawit Isaaks frigivning.

– Nej, jag visste inte att Israel hade fler journalister i fängelse än Eritrea – jag är verkligen förvånad!, säger han till Global Bar Magazine.

Engagemanget för journalister i Ukraina är stort bland svenska medier. Men varför gör vi inte mer för journalister som arbetar i världens farligaste region – Gaza?

– Ukraina ligger närmare Sverige. Närhetsprincipen avgör nyhetsförmedling. Det är synd att det ska vara så. Det svenska engagemanget för drabbade journalister i muslimska områden är ofta lågt. Det borde bli en ändring på det, svarar Kurdo Baksi.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.