Givarmöte hoppas samla 350 miljoner dollar för Libanon


Beiruts hamn efter explosionen. Foto: Shutterstock.

Den fjärde augusti, på årsdagen av explosionen i Beiruts hamn, bjuder Frankrikes president Macron in till ett givarmöte för Libanon. Målet är att samla in 350 miljoner dollar.

Detta är den tredje givarkonferensen sedan explosionen, samtidigt som det politiska läget i Libanon fortfarande är låst och eliten ovillig att ge med sig och bidra till verkliga reformer. Libanon skakas också av den omfattande skandalen kring landets riksbankschef som misstänkts ha fört ut flera miljarder dollar ur landet. EU har nyligen fattat beslut som ska göra det möjligt att sanktionera de i Libanon som undergräver rättsprinciperna i landet.

Totalt beräknas ett 40-tal länder och institutioner delta i konferensen, däribland USA:s president Biden. Sedan tidigare har givarna krävt reformer för att komma till rätta med den omfattande korruptionen innan något stöd ges genom statliga institutioner.

Sverige har genom Sida gett 24 miljoner kronor till akutinsatser efter explosionen som bland annat omfattade akut skydd , stöd för återuppbyggnad, kontantstöd och psykosocialt stöd till barn, ungdomar och kvinnor.

Stödet har fördelats genom följande organisationer:

 
Action Against Hunger3 000 000
International Rescue Committee8 743 912
Myndigheten för samhällsberedskap (MSB)470 000
Plan Sverige2 000 000
Rädda Barnen Sverige5 000 000
Svenska röda korset4 375 000
Totalt23 588 912

Redaktionen

Lyssna på

Läs också

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.