28/8 14.00-14.30. Libanon på gränsen till kollaps


Samtal mellan Ylva Bergman och Nuri Kino om situationen i Libanon. Korruptionen, flyktingkrisen och risken för en total kollaps.

Global Bar Talks 28/8 14.00-14.30
Järnvägstorget (mellan Centralstationen och Tegelbacken)

Riskerar Libanon att ett nytt inbördeskrig? Vad händer med protesterna mot den korrupta regimen?

”Det går snart inte att det blir värre”, säger libaneserna. Men det blir det. De senaste två åren har katastroferna inträffat slag i slag. Revolutionen i oktober 2019, som uppstod ur en ekonomisk ojämlikhet, skräpkris och ett sekteristiskt system som fött mer korruption. Men coornapandemin, med hårda lockdowns, kväste upproret. Människor förlorade sina arbeten och kastades ut i fattigdom.

Den fjärde augusti 2020 drabbades Beirut av den största icke-nuklära explosionen i världen. Fortfarande är ingen ansvarig satt bakom lås och bom och de drabbade har knappt fått någon hjälp av regeringen. Nu står landet inför en enorm el- och vattenkris där sjukhusen snart inte kan fungera. Världsbanken betraktar krisen i Libanon som en av de största depressionerna i modern historia.

Ylva Bergman har återkommande rapporterat om utvecklingen i Libanon i artiklar och poddar, bland annat här och här. Nuri Kino grundande organisationen A Demand for Action som bedriver ett omfattande hjälparbete för flyktingar i landet, något han bland annat skrivit om här.

I detta samtal diskuterar de både situationen i Libanon och Beirut – den stad som en gång i tiden kallades Mellanösterns Paris.

Här ser du programmet i dess helhet.

Här kan du läsa om Libanon.

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.