Pressfrihetens ärkefiender: Två kvinnor på listan


Foto: Laura Lee Moreau/Unsplash.

På Reportrar utan gränsers (RSF) förteckning över de värsta motarbetarna av pressfriheten återser vi idel välkända namn. Men ett par kvinnor gör för första gången entré på listan –däribland Carrie Lam, Kinas chefsminister i Hongkong.

Jair Bolsonaro och Viktor Orbán har tagit plats på den föga meriterande uppräkningen. Och Mohammed bin Salman, Saudarabiens kronprins, finns med för första gången. De kvinnor som är de första att inkluderas är Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina och Carrie Lam, chefsminister i Hongkong.

RSFs pressfrihetsindex uppdateras årligen. Förra året låg fokus på hur coronapandemin gör livet besvärligare för journalister runt om i världen. Enligt RSF befinner vi oss i en kritisk tidsperiod som kommer att avgöra hur pressfriheten och journalistiken kommer att se ut på lång sikt. 

Listan över pressfrihetens ”predators” (rovdjur) toppas av Eritreas president Isaias Afwerki. På listan finns även Azerbajdzjans president Ilham Aliyev och Syriens Bashar al-Assad. RSF skriver att pressfrihetsfienderna som listas alla är stats- och regeringschefer som med hjälp av censur, våld och utomrättsliga gripanden trampar på pressfriheten och försöker tysta journalister. På den allt annat än smickrande listan finns nu även en representant för ett EU-land: Victor Orbáns Ungern.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.