Pressfrihetens ärkefiender: Två kvinnor på listan


Foto: Laura Lee Moreau/Unsplash.

På Reportrar utan gränsers (RSF) förteckning över de värsta motarbetarna av pressfriheten återser vi idel välkända namn. Men ett par kvinnor gör för första gången entré på listan –däribland Carrie Lam, Kinas chefsminister i Hongkong.

Jair Bolsonaro och Viktor Orbán har tagit plats på den föga meriterande uppräkningen. Och Mohammed bin Salman, Saudarabiens kronprins, finns med för första gången. De kvinnor som är de första att inkluderas är Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina och Carrie Lam, chefsminister i Hongkong.

RSFs pressfrihetsindex uppdateras årligen. Förra året låg fokus på hur coronapandemin gör livet besvärligare för journalister runt om i världen. Enligt RSF befinner vi oss i en kritisk tidsperiod som kommer att avgöra hur pressfriheten och journalistiken kommer att se ut på lång sikt. 

Listan över pressfrihetens ”predators” (rovdjur) toppas av Eritreas president Isaias Afwerki. På listan finns även Azerbajdzjans president Ilham Aliyev och Syriens Bashar al-Assad. RSF skriver att pressfrihetsfienderna som listas alla är stats- och regeringschefer som med hjälp av censur, våld och utomrättsliga gripanden trampar på pressfriheten och försöker tysta journalister. På den allt annat än smickrande listan finns nu även en representant för ett EU-land: Victor Orbáns Ungern.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.