Internetnedstängning i Zambia


Under valdagen i Zambia den 12:e augusti har åtminstone delar av landets internettrafik stängts ned. Det rapporterar flera källor både inom och utanför landet.

Global Podd har i en serie avsnitt i samarbete med Bloggers of Zambia rapporterat kring och diskuterat hotet mot internet i Tanzania, Uganda och Zambia. I Tanzania och Uganda genomfördes omfattande nedstängningar av Internet i samband med presidentvalet. I Zambia, som av de flesta ses som en relativt väl fungerande demokrati, har debatten inför valet varit öppen. Trots detta uttryckte Daniel Sikazween stor oro för att internet skulle kunna stängas ned under valdagen i samband med att han medverkade i Global Podd avsnitt 77.

Enligt informationen är det framför allt WhatsApp som blockerats, men det finns även uppgifter om att Facebook och Twitter påverkats. Någon vinnare i valet har när detta skrivs ännu inte utropats.

Redaktionen

Lyssna också på

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.