Afghanistan: Rädda livet –utplåna din digitala historia!


Foto: Markus Spiske/Unsplash.

De senaste åren har digitaliseringen uppmuntrats och påskyndats av givarna i Afghanistan. Nu riskerar de digitala spåren och databaserna att hamna i talibanernas händer. För att undgå att deras digitala spår ska kunna följa dem gör nu många afghaner sitt bästa för att sudda ut sin digitala historia – allt det som nu utgör en fara för deras liv och säkerhet. 

Sedan talibanerna senast satt vid makten för tjugo år sedan har afghanerna i stigande utsträckning levt sitt liv på nätet. Nu kan talibanerna komma åt digitala data som har sparats på personliga enheter, folks kontakter, molntjänster och annat, liksom foton och videos som finns spridda på många olika kanaler. Det kan handla om foton från utbildningsprojekt på olika icke-statliga organisationers hemsidor, eller bilder som visar hur personer lever ett liv som talibanerna inte accepterar. 

USA:s biståndsmydighet USAID har, efter att den nu nedstängda amerikanska ambassaden i Kabul uppmanade sin personal att förstöra allt känsligt material inklusive digitalt sådant, anmodat sina partnerorganisationer att finkamma sina sociala media-konton och ta bort allt potentiellt anklagande material.

De senaste åren har allt mer data digitaliserats i Afghanistan och försök har gjorts att introducera digitala ID-kort och biometriska röstningsförfaranden. Detta kan nu visa sig ödesdigert. För sedan flera år tillbaka har talibanerna använt officiell biometrisk data som till exempel fingeravtryck för att identifiera människor som arbetat för andra länder eller inom säkerhetsstyrkorna.

Organisationen Human Rights First har publicerat en guide för att kringgå talibanernas strävan att använda biometriska data för att komma åt afghaner.  Detta inkluderar data som har lämnats kvar av utländsk militär. Databaserna och utrustningen som talibanerna nu kan lägga vantarna på innehåller förmodligen iris-avläsning och fingeravtryck.

Human Rights First beskriver i ett antal steg hur den afghanska befolkningen kan utplåna sin digitala historia. Tekniken är densamma som den som människorättsorganisationen utvecklade förra året för att hjälpa aktivister i Hongkong. Några av tipsen för att kringgå teknikerna som används är att titta ner, ha på sig kläder så att ansiktsdrag skyms eller att ha flera lager smink. Men teknologierna ifråga är ansiktsigenkänning och fingeravtrycksteknik vilka är svåra att lura. 

Oron är stor bland många afghanerna att regeringsorgan och biståndsorganisationer lämnar efter sig omfattande databaser, vilket gör människor till potentiella måltavlor för attacker. Ansiktsigenkänningsteknologin utgör ett problem för länder där kvinnor tvingas bära niqab, vilket förmodligen kommer att inkludera Afghanistan under talibanernas styre. De digitala ID-korten, så kallade tazkira, kan avslöja personer från vissa etniska grupper och telekommunikationsföretag har tillgång till en mängd data som kan användas till att spåra upp människor. 

Muhibullah, en tolk som har arbetat för västerländska företag och den amerikanska armén i Kandahar, beskriver hur han bränner dokument som kan innebära en fara för hans liv. Andra som har arbetat för den amerikanska regeringen gömmer dokument, eftersom de kan komma att behöva dem om de evakueras medan visum förbereds.

För allt det som nu sker är på dödligt allvar. Talibanerna går från hus till hus i jakt på regeringsanställda, soldater och poliser och medborgare som har arbetat för utländska regeringar och icke-statliga organisationer. 

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.