Ryssland: Allt fler klassas som ”utländska agenter”


Reporter och fotograf intervjuar demonstranter i Ryssland.
Journalister i staden Krasnodar bevakar en demonstration till stöd för Navalnyj, 23/1 2021. Foto: Shutterstock.

Inför valet till den ryska duman i september klassas allt fler organisationer och journalister som “utländska agenter” eller ”oönskade” som ett sätt att försvåra för dem att verka. Timofei Martynenko förklarar vad begreppen innebär – och vilka konsekvenser de leder till.

Fiender till regeringen finns överallt i Putins Ryssland. Och för att komma åt dessa har många organisationer och journalister stämplats som “utländska agenter” eller “oönskade” av ryska myndigheter vilket gör det allt svårare för oppositionen att agera. 

I september är det val till ryska parlamentets underhus — statsduman. Putins parti Enade Ryssland har enligt opinionsundersökningar rekordlågt stöd. På ett och ett halvt år har partiets siffror drastiskt minskat och enligt Novaya Gazeta stödjer nu endast 27,7 procent av medborgarna “Enade Ryssland”.

Kremls tjänstemän är oroliga. Enligt medierapporter har Kreml gett partiet i uppgift att få 45 procent av rösterna och se till så att valdeltagandet uppgår till 45 procent. Samtidigt som stödet för “Enade Ryssland” visat sig vara så lågt så har myndigheterna ökat förföljelsen av civilsamhället.

Inför valet har myndigheter ökat förtrycket mot journalister, oberoende medier, människorättsförsvarare, advokater och oppositionskandidater. På bara några månader stämplades organisationer som “utländska agenter” och “oönskade organisationer”, vilket tvingat människor att lämna Ryssland.

Tre lagar mot civilsamhället
Kreml använder sig av tre lagar som instrument för att försvåra arbetet för civila samhället och oppositionen men också mot media. Dessa är status som ”utländsk agent”, status som ”oönskad organisation” eller blockera personer eller organisationer från Internet.

Lagen om utländska agenter togs redan 2012 och skärptes 2020 så att inte bara ideella organisationer som får finansiering från utlandet kunde stämplas som utländsk agent, utan även individer. 

Enligt lagen måste icke-statliga organisationer som får utländsk finansiering självständigt och frivilligt anmäla sig som “utländska agenter”. Om organisationen inte gör detta får den böter. I andra fall sker erkännande som “utländsk agent” inte genom ett domstolsbeslut, utan genom ett beslut från Rysslands justitieministerium. “Utländska agenter” måste informera på sina webbplatser, allt tryckt material och annan information att de är “utländsk agent”. Individer som klassas som ”utländska agenter” måste ange det på sina sociala medier. Om det inte finns en sådan information hotas organisationer av böter eller blockering.

Mycket hårdare är lagen om “oönskade organisationer” som antogs år 2015. Enligt lagen fattar riksåklagaren ett beslut om att stämpla en ideell organisation som “oönskad” utan att en domstol prövar detta. “Oönskade organisationer” kan inte arbeta i Ryssland. Alla finansiella tillgångar för en sådan organisation kommer att frysas inne. Om organisationen fortsätter att fungera kan dess chefer och anställda dömas till böter och bli åtalade för brott och riskera fängelsestraff.

I april stämplade riksåklagaren Meduza, en av de största oberoende ryskspråkiga medierna, som utländsk agent. Som ett resultat var nyhetssajten på väg att stängas, men överlevde tack vare donationer från läsarna. I maj blev den oberoende nyhetsförmedlaren VTimes uppsatt som en utländsk agent, och tvingades stänga.

Sedan i juli stämplade riksåklagaren mediesajten Projekt, en organisation som undersökte korruption bland högre tjänstemän, som en oönskad organisation. Som argument för beslutet förklarade åklagarmyndigheten att Projekt ”utgör ett hot mot den konstitutionella ordningen och säkerheten i Ryska federationen”.

Nyligen genomfördes husrannsakan hos Projekts chefredaktör, Roman Badanin, samt två av dess journalister. Roman Badanin och hans ställföreträdare lämnade till slut Ryssland. Dessutom stämplades tre journalister från Projekt och två journalister från Open Media som “oönskade”.

I juli tog ryska åklagarmyndigheten beslut att tidskriften The Insider och fem av deras journalister skulle stämplas som “utländska agenter”. The Insider hade tillsammans med bland annat Bellingcat jobbat med att undersöka och rapportera om förgiftningen av Alexei Navalny. Innan dess hade en husrannsakan genomförts hemma hos chefredaktör Roman Dobrokhotov.

Advokater tvingas sluta
Myndigheterna tvingade också advokatföreningen för mänskliga rättigheter Team 29 att stänga ner. Deras webbplats blockerades när en artikel av en organisation från Tjeckien ska ha lagts upp på deras sajt. Därefter meddelade Team 29 att de måste stänga ner. Det var deras advokater som försvarade Alexei Navalnyjs anti-korruptionsstiftelse, en organisation som myndigheterna hade förklarat som extremistisk. Dessutom har journalisten Ivan Safronov fängslats, anklagad för förräderi.

Även utbildningsorganisationer har drabbats. Till exempel förklarade åklagaren Bard College, ett universitet med bas i USA som samarbetat med St. Petersburgs universitet, som oönskad organisation. Oxford Russian Foundation, som gav stipendier till begåvade studenter i humanitära program, och Future of Russia Foundation, som ägnade sig åt att ”utbilda unga människor i Ryssland och Östeuropa och främja rysk kultur i Storbritannien”, förklarades också vara “oönskade organisationer”.

Kreml arbetar också aktivt med att censurera Internet. I juli blockerades Alexei Navalnyjs webbplats samtidigt med mer än 40 andra webbplatser relaterade till honom, hans kollegor och hans projekt. Webbplatsen för The Dossier Center, som bland annat undersökte mordet i Centralafrikanska Republiken på ryska journalister sommaren 2018, blockerades också. Journalisterna som dödades var i Afrika för göra en film om det ryska privata militära företaget Wagner.

Sammantaget utgör Kremls senaste aktioner mot journalister, advokater, universitet och oppositionen ett hårt slag mot det civila samhället i Ryssland. Oberoende journalistik har kriminaliserats, organisationer som står för mänskliga rättigheter har förstörts och oberoende politiker sitter i fängelse. Detta ses som det politiska program som Putin och hans parti för fram till valen i september.

Timofei Martynenko

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.