Journalist i Sverige torterades i Abu Ghraib – stämmer säkerhetsbolag


Tortyren i fånglägret Abu Ghraib . Foto: Wikipedia cc.

För 20 år sedan chockades världen av bilderna på fångar utsatta för tortyr och kränkande behandling i fängelset Abu Ghraib i Irak. Sen dess har fyra amerikanska militärpoliser dömts för övergreppen. Nu inleds en rättegång i USA där Salah Hasan Nsaif, numera bosatt i Västerås, kommer att vittna på plats mot företaget CACI som då var en underleverantör till USA:s militär i Irak.

I en intervju för Al Jazeera berättar Salah Hasan Nsaif, som sedan en tid tillbaka bor i Västerås, om sina upplevelser från Abu Ghraib. Han var på uppdrag i Diyala, Irak, som fotograf för tv-bolaget när han häktades av amerikansk militär trots att han tydligt uppgett att han var där som journalist. Han flögs i helikopter till en militärförläggning och fördes sen till Abu Ghraib:

– Det värsta var första dagen jag kom till Abu Ghraib, när de tvingade mig att klä av mig … naken inför alla. De satte en svart huva på mitt huvud och lät mig hänga (fastkedjad) hela natten, berättar han för Al Jazeera.

I stämningsansökan står det att Salah hölls i en isoleringscell och att fångvaktarna kastade varmt och kallt vatten på honom. De gav honom inte tillräckligt med mat och han hölls vaken under långa perioder. Dessutom hotades han med lösa hundar. Efter nästan tre månader släpptes han fri.

En av de andra fångarna i Abu Ghraib som också deltar i stämningen men som inte kommer att kunna närvara vid rättegången mot CACI är Suhail Najim Abdullah al Shimar. Suhail är en småskalig lantbrukare från Irak. Han häktades i sitt hem 7 november 2003 av amerikansk militär och fördes till Abu Ghraib där han hölls fången i en bur. Under tiden i buren hotades han ”med hundar, utsattes för misshandel och elchocker samt hotades upprepade gånger med att dödas eller att skickas till en ’avlägsen plats’”.

Efter fyra månader i en bur blev Al Shimar förflyttad till en annan avdelning och senare till ett helt annat fängelse. Totalt satt han häktad i mer än fyra år utan att åtalas eller att få någon annan form av rättslig prövning.  

Den amerikanska organisationen Center for Constitutional Rights stämde börsnoterade bolaget CACI för folkrättsbrott redan 2008. Sedan dess har det rättsliga ärendet stoppats ett antal gånger då bolaget försökt övertyga domstolen om att stoppa rättegången. Enligt AP har CACI:s advokat sagt att ansvaret helt ligger på den amerikanska militären för förhållandena i Abu Ghraib. Deras anställda var inte i en position där de kunde ge order till soldater.

Nu har förhandlingarna inletts rättegången. Tidigare har 16 personer åtalats i USA genom rättegångar genomförda i militärdomstol. 13 av dessa har dömts till fängelse och en av dessa ska vittna i målet mot CACI.

Petter Bolme

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.