Jorge Alberto Acosta – mördad för sitt fackliga arbete i Honduras


Jorge Alberto Acosta

Den 16e november 2019 sköts Jorge Alberto Acosta till döds i staden La Lima i Honduras. Han var en av ledarna för bananarbetarfacket SITRATERCO och levde tillsammans med övriga ledare under ständigt hot. Ingen ansvarig har ännu gripits för mordet och sannolikt kommer så inte heller att ske. För i Honduras råder i hög utsträckning straffrihet. Och antalet mord ökar.  Jorge Alberto Acosta är en av dem som nämns i rapporten Global Rights Index.

Staden La Lima ligger på Honduras atlantkust i ett område som domineras av de stora bananplantagerna. Det var i slutet av 1800-talet som de bananplantagerna etablerades i Honduras av de multinationella bananbolagen som sedan dess till stor del dominerat landet. Det var här som begreppet bananrepublik myntades.

Honduras är ett av de länder i världen där våldet mot fackligt aktiva ökar kraftigt och ett av de företag där arbetare är hårt utsatta är den multinationella bananjätten Chiquita. Den sannolika upprinnelsen till mordet på Jorge Alberto Acosta var när facket i början av 2018 organiserade en strejk i protest mot att företaget monterande ned de anställdas sjukvård, samtidigt som kostnaden för sjukbesök ökade dramatiskt. 

När arbetarna protesterade kallades polis och militär in och många avskedades. Därefter ökade dödshoten mot de fackliga ledarna, de förföljdes och trakasserades, det skedde inbrott i deras hem.

– Företaget betalade en grupp arbetare för att de skulle gå emot facket och hindra vårt arbete. Vi utsattes för ständiga hot, men trots att vi anmälde hädendelser hände ingenting, säger Edgardo Elías Funez som är ordförande för SITRATERCO och nära vän med Jorge Alberto Acosta.

Edgardo Elías Funez

– Vår organisation har funnits i över sextio år, men det har aldrig tidigare hänt att en facklig ledare avrättats på det sätt som skedde med Jorge Alberto Acosta. Vi har fått höra att vi ska få skydd från staten, men något skydd har vi inte sett! Det viktigaste stödet får vi från det som utomlands följer och rapportera om det som sker i Honduras, fortsätter Edgardo Elías Funez. 

Vem man något om vilka som är ansvarig för mordet?

– Staten och myndigheterna vet i praktiken allt, för redan ett år tidigare fick vi veta att folk kom hit med planer att mörda oss. Då klarade vi oss, så det är klart de vet vilka som utfört dådet.

Hur är situationen när det gäller fackliga rättigheter i Honduras?

– Vi har ett kollektivavtal och det finns regler och överenskommelser, men situationen försämras. För oss handlar det nu om att försvara det vi har. Vi räknar inte med att få några förbättringar – det handlar om att inte förlora det vi lyckats uppnå.

Edgardo Elías Funez menar att det som nu sker till stor del handlar om att Honduras blivit ett laglöst och totalt korrupt land, något som företagen utnyttjar.

– Vi lever i en narkostat. Många parlamentsledamöter, ja till och med i presidentens egen familj, har koppling till narkotikahandeln och de gör allt för att krossa all sociala organisering. Samtidigt vill företaget inget hellre än att sänka kostnaderna och det gör man lättast genom att hindra det fackliga arbetet. Alla fackliga organisationer som verkar här i jordbruket är utsatta för samma sak, svarar Edgardo Elías Funez. 

Yavhe Sabillón är parlamentsledamot för ett av oppositionspartierna i Honduras. Han pekar också på den enorma korruptionen och narkotikahandeln (bland annat så sitter presidentens bror(!) fängslad i USA för narkotikasmuggling) som faktorer som bidrar till att ingen ställs till rätta för brotten. Under coronapandemin har korruptionen ökat ytterligare.

– Bananbolagen har ett mycket stort inflytande över politik och ekonomi i Honduras. Grundaren av United Fruit Samuel Zemurray – eller Sam the Banana Man – lär ha sagt att en honduransk kongressledamot är billigare att köpa än en åsna, något som tyvärr fortfarande i hög grad stämmer, konstaterar Yavhe Sabillón. 

Yavhe Sabillón

I valet 2017 tilläts den sittande presidenten att bli återvald i strid mot lagarna då hans parti lyckades ta kontroll över både högsta domstolen och kongressen. Sedan dess har våldet ökat.

– Det är i stor utsträckning miljöaktivister och fackliga ledare som utsätts för våld och övergrepp. Det mest kända fallet är Berta Caceres, men de finns mer än femton personer till som dödats, bara det att de är mindre kända. Och det är bara tack vare trycket från länder utanför Honduras som hennes fall har blivit uppmärksammat, fortsätter Yavhe Sabillón.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.