Israel: Misshandel av fångar filmades, ingen döms


Stillbild från de filmer Haaretz publicerat.

I en videofilm som publicerats av den israeliska tidningen Haaretz syns hur palestinska fångar brutalt misshandlas. Ingen har dock åtalats för övergreppen. Endast fyra av de tio fångvaktarna utfrågades och ingen arresterades efter händelsen som ägde rum i mars 2019 på Ketziotfängelset.

Haaretz skriver att det filmade materialet visar att åtminstone tio fängelsevakter deltog i misshandeln och dussintals fler var närvarande i en av de mest våldsamma händelserna på ett israeliskt fängelse. Enligt Al Jazeera misslyckades den israeliska polisen med att identifiera alla tio, trots bevismaterialet. Säkerhetsmyndigheten Lahav 433, som hanterar allvarliga brott och korruption, har avslutat undersökningen med hänvisning till ”oidentifierad förövare” och har inte väckt åtal mot någon för det som hände.

Incidenten utspelade sig den 24 mars 2019 på en avdelning där dussintals Hamasmedlemmar hölls. Cirka 55 fångar slängdes brutalt ner på golvet där de befann sig framåtlutade och tyglade medans vakterna sparkade och slog dem. I det filmade materialet syns med all tydlighet hur vakterna går bärsärk på fångar som inte kan skydda sig. I filmen syns hur fångarna misshandlas och slängs i en hög, något som fått en del att jämföra med det övergrepp som begicks av amerikanska soldater 2004 i det irakiska Abu Ghraib-fängelset.

Fängelseledningen hävdade att vakterna försökte återställa ordningen på fängelseflygeln, efter ett upplopp hade brutit ut som följd av knivhuggningen samma dag av två vakter, utfört av en Hamasmedlem. En av vakterna sårades. Inga upplopp syns dock på filmerna. Ali Da´ana som avtjänar ett 20-årigt straff för mordförsök berättar:
– Jag slogs obarmhärtigt av maskerade vakter medan jag låg på golvet. Det var en hämnd för det som skett tidigare. Jag berättade för en av dem att jag hade en kronisk sjukdom och han sa att det spelade ingen roll. De fortsatte bara att slå.

Femton palestinska fångar fördes till Sorokasjukhuset efter incidenten. För två av dem var tillståndet allvarligt. Polisutredarna menar på att säkerhetskamerorna inte var tillräckliga för att identifiera förövarna av misshandeln.

Misshandel som hämnd
Fångarna hade tidigare samma månad protesterat mot Israels installation av störningsanordningar för att förebygga att de använde insmugglade telefoner, vilket ibland var deras enda sätt att kontakta släktingar. Specialstyrkan Metzada gjorde en räd på fängelset och satte en del fångar i egna celler. Fångarna påbörjade en hungerstrejk och kom i april samma år överens med den israeliska fängelsetjänsten att installera fasta telefoner inuti fängelser och släppa interner som hölls isolerade. Generellt sett råder ett förbud för telefonkommunikation för de närapå 5 300 palestinska fångarna. Brev är tillåtna, men försenas kraftigt orsakat av censur och ibland når de inte fångarnas familjer. Enligt internationell rätt har fångar rätt till familjebesök och kommunikation.

Enligt en fånge skedde misshandeln i direkt anslutning till knivöverfallet på vakterna. Amir Salum säger att vakterna hade beslutat att flytta fångarna från den fjärde flygeln till den tredje. – I mitten av flytten skrek någon ”¨Knivskärning, knivskärning!” och vakter från Masada (israeliska polisen) kom in och började skjuta stålkulor mot oss så vi flydde till den andra delen av byggnaden En annan enhet gick in. Vi gjorde inte motstånd men de slog oss med batonger. Enligt Albert Goldberg, befäl vid Ketziotfängelset, “togs ett beslut att kalla på förstärkning för att lugna ner situationen … såvitt jag vet var det fråga om kontrollerad maktanvändning för att genomföra uppdraget med inga undantag.”

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.