Barnarbete och markstöld bakom populära Nutella


Avverkning av renskog på Borneo för att ge plats för en palmoljeplantage. Foto: Shutterstock.

Företaget Ferrero som bland annat tillverkar Nutella anklagas på nytt för att ödelägga regnskogar och roffa åt sig land som tillhör ursprungsbefolkningen. I december 2020 stoppade USA all import av palmolja från Ferrerros huvudleverantör sedan omfattande barnarbete avslöjats.

Ferrero är ett av världens största chokladföretag med varumärken som Ferrero Rocher, Kinder Egg, Tic Tac och Nutella. Palmolja är en central ingrediens i dessa och många andra sorters choklad och kakor. Indonesien och Malaysia står för nästan 80 procent av det globala palmoljeutbudet och produktionen har inneburit att stora områden av regnskog ödelagts. Som en av världens storkunder när det gäller palmolja gör Ferrero sig skyldigt till kränkningar av barns rättigheter, markrofferi och avskogning av världens regnskogar.

I ett uppmärksammat reportage från den 30:e december 2020 berättade nyhetsbyrån AP hur palmoljan till de kakor, tillverkade av Ferrero, som flickscouter säljer i USA produceras med hjälp av barnarbete. Ofta handlar det om barn till papperslösa migranter i Malaysia. I reportaget berättar flera barn om hur de tvingades sluta skolan för att hjälpa till med familjens försörjning.

I december stoppade USA import från Ferreros leverantör, det malaysiska palmoljeföretaget Sime Darby, sedan omfattande barnarbete avslöjats vid deras plantager. Själva hävdar Ferrero dock att man enbart använder så kallad RSPO-certifierad palmolja i sina produkter, något man lyfter fram i sin senaste hållbarhetsrapport som nyligen släppts.

Nutella. Foto: David Isaksson

Men i en ny rapport från Rainforest Action Network hamnar Ferrero återigen på skamlistan ihop med företag som Nestlé och Mars. Ferrero har, konstaterar Rainforest Alliance, väl skrivna policies för att motverka exploatering och avverkning (NDPE), men inga mekanismer för hur dessa kontrolleras och följs upp. Ferrero pekas ut som ett av de värsta företagen med avseende på förstörelsen av skogar, pågående landrofferi och våld mot lokal- och ursprungsbefolkningar. 

Det här är inte heller första gången Ferrero hamnat i blåsväder. I december 2019 rapporterade the Guardian att hasselnötsplockare så unga som elva år kan vara en del av Ferreros leverantörskedja. New York Times skrev samma år att 30 procent av hasselnötterna produceras på farmer i Turkiet där flyktingar från krigets Syrien arbetar. På dessa gårdar produceras 70 procent av världens hasselnötter för Nestlé, Godiva och Nutella medan syrianerna som arbetar där inte ens får en lön som det går att leva på. År 2018 dog 67 barn och tonåringar medan de arbetade på dessa lantbruk

Även i Forest 500-utvärderingen som mäter företages påverkan på världens skogar hamnar Ferrero på rött.

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.