Rekordstöd för Afghanistankommittén


19/8 2021. Tallibaner vid Kabuls flygplats. Foto: Shutterstock

Den dramatiska utvecklingen i Afghanistan med talibanernas maktövertagande har gjort att allt fler skänker pengar till Afghanistankommittén. Fram till den 25:e augusti hade organisationen fått in 5,6 miljoner kronor.

Samtidigt som svenska politiker deklarerat att inte en krona ska gå i bistånd till talibanerna så strömmar de privata gåvorna in till Svenska Afghanistankommittén. Även om det jämfört med det totala svenska biståndet på drygt en miljard kronor per är små belopp så visar det på ett stort engagemang från många människor. SVT-journalisten och kändisen Carina Bergfeldt har till exempel genom sitt nätverk samlat in över en miljon kronor, något som också mött kritik för att engagemanget riskerar att ifrågasätta hennes oberoende och trovärdighet som journalist.

Niclas Ericsson är kommunikationschef på Svenska Afghanistankommittén.

Hur mycket har ni fått in?
– Idag (onsdag på morgonen) var vi uppe i ca 5,6 miljoner i engångsgåvor, vilket är ett fantastiskt bevis på svenska folkets engagemang för Afghanistan. Vi har också fått över 200 nya medlemmar och 300 månadsgivare, vilket är minst lika viktigt, för det ger oss stabilitet en lång tid framåt. 

Kan ni se någon tendens, är det t ex nya givare? 
– Vi har inte haft möjlighet att analysera vilka dessa givare är än, men vi tror att väldigt många är nya. Det är förstås väldigt glädjande.

Vad kommer ni att kunna göra för dessa medel? 
Afghanistan befinner sig i ett extremt oförutsägbart läge. Högsta prioritet för oss är att se till att vår vanliga verksamhet fungerar i denna svåra tid. Afghanerna behöver fortfarande tillgång till sjukvård, trygga förlossningar och utbildning. Vi måste göra allt vi förmår för att hindra en fullständig samhällskollaps – och där kommer extra stöd väl till pass, det skapar handlingsutrymme. Vi börjar nu också arbetet med att se över vilka extra åtgärder som behövs, på kort och på lite längre sikt, för att möta utvecklingen. 

Samtidigt har ni varnat för att en neddragning av biståndet skulle få katastrofala följder, så vad kommer nu att ske?
– Vi är väldigt oroliga för att allt stöd till Afghanistan ska stoppas, för att omvärlden inte vill riskera att spela talibanerna i händerna. Miljoner människoliv står på spel. Men vi ser också att många andra organisationer och sakkunniga varnar för samma sak som vi. Vi tror att regeringar och institutioner som FN och Världsbanken har förstått utmaningen och söker med ljus och lykta efter en framkomlig väg just nu – och att de kommer att lyckas. Men osäkerheten är enorm och människor i Afghanistan fruktar det värsta.

David Isaksson

den 26/8 diskuterar vi biståndet på Global Bar Talks med Magdalena Schröder, Moderaterna, Annika Strandhäll, Socialdemokraterna och Anna Tibblin, organisationen We Effect. Läs mer här

Läs också:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.