Etiopien stoppar Läkare utan gränser


Flyktingar i Tigray. Foto: UNOCHA/Saviano Abreu

Norwegian Refugee Rouncil (NRC) och den belgiska avdelningen av Läkare utan Gränser (MSF) har tvingats stänga sin verksamhet i Etiopien sedan regimen anklagat dem för att sprida ”desinformation”.

Det humanitära läget i den etiopiska Tigray-provinsen är fortsatt akut med pågående strider mellan den Tigray-baserade TPLF-rörelsen och den etiopiska regeringsarmén och enligt uppgifter har TPLF återtagit kontroll över en stor del av provinsen, däribland huvudstaden Mekele. Eritreanska styrkor har även deltagit i striderna och utsatt civilbefolkningen för övergrepp, vilket vi rapporterade om här. Enligt FN-organet OCHA riskerar nu 400 000 människor i Tigray att drabbas av svält samtidigt som 5, 2 miljoner människor (mer än 90 procent av befolkningen) är i behov av livsmedelshjälp. FN har manat parterna att komma överens om eld upphör.

Nu stoppar den etiopiska regeringen den hjälpverksamhet som bedrivs av Norwegian Refugee Rouncil (NRC) och den belgiska avdelningen av Läkare utan Gränser (MSF). En talesperson för den etiopiska regimen hävdar att hjälporganisationerna deltar i TPLF:s propagandakrig mot den etiopiska regeringen, något som tillbakavisas av organisationerna.

Enligt en talesperson för den belgiska avdelningen av Läkare utan Gränser (MSF) gäller ”stoppet” tre månader och omfattar förutom Tigray-provinsen Amhara, Gambella och Somaliregionen. MSF Belgien varnar för att konsekvenserna av beslutet kan bli ödesdigra. I juni dödades tre av organsationens medarbetare i Tigray-provinsen. Totalt har ett drygt tiotal hjälparbetare dödats i Tigray sedan November 2020.

Norwegian Refugee Rouncil (NRC) har inte bemött anklagelserna i sak men skriver på sin hemsida:
– Vi har haft ett respektfullt samarbete med alla delar av den etiopiska federala regeringen sedan vi började arbeta i Etiopien 2011. Vi är nu i dialog med relevanta myndigheter för att förtydliga och följa upp eventuella konkreta frågor som de kan tänkas ha så att vi kan fortsätta vårt oerhört viktiga humanitära arbetet, säger Ole Solvang, policychef på NRC, i en kommentar.

Sida beslutade i slutet av maj att ge ytterligare 40 miljoner kronor till humanitära insatser i Etiopien genom UNICEF och Internationella Röda Korskommittén, (ICRC).

David Isaksson

Här hittar du hela vår rapportering om Tigray

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.