Myanmar och våra pensionspengar – varför bryr vi oss inte mer?


Nu börjar snart den andra påsken under pandemin. Har vi lärt oss något? Har världen börjat fatta vettigare beslut? Trots att pandemin visar att vi gemensamt behöver hitta lösningar på de stora frågorna är politiken i Sverige – och i många andra delar av världen – en annan, konstaterar Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Oavsett vad man tycker om Liberalernas vägval kan jag inte låta bli att förbluffas över att Sabuni, när hon räknar upp det hon ser som nyckelfrågorna i framtiden inte nämner någon av de avgörande globala frågorna. Det verkar som om hon – och andra ledande politiker (ska tilläggas) – tror att pandemierna kommer att vara över för all framtid den dag moster Agda och alla vi andra fått en spruta i armen. Så lär det knappast bli. Och vad hände med klimatet? Kan vi slå oss till ro nu när Greta blivit till staty och göra som Australien – bokstavligen stoppa huvudet i sanden? Och vad innebär Kinas allt mer växande makt och arrogans?

Ingenting av detta får någon framträdande plats i svensk politik, varken hos liberalerna eller några andra partier, trots att allt detta rimligtvis är betydligt viktigare för världen än några gäng som slåss om narkotikahandeln i ett förortsområde. 

Förlåt, det blir många frågor – och alltför få svar.

Vi har under den senaste veckan rapporterat om hur Första AP-fonden investerat dina och mina pengar i företag som har koppling till militären i Myanmar. Detta borde verkligen uppröra oss lika, särskilt när vi ser militärens allt brutalare våld som  inte visar tecken på att upphöra. Men trots detta kommer vår gemensamma pensionsförvaltare undan med kommentaren ­ ­– att man inte kommenterar enskilda investeringar.

Vad tycker du? Vill du verkligen att din pension ska vila på avkastning som skapas av militären i Myanmar? Bryr du dig inte mer än så?

I Kina fortsätter samtidigt övergreppen mot den uiguriska befolkningen. Hur bör företag agera? Kan man över huvud taget göra etiska affärer med Kina? Detta är något som kommer att diskuteras på det seminarium som CSR Sweden ordnar den 14/4 och där vi är medarrangörer. Läs mer här.

I september arrangerar FN ett globalt toppmöte kring livsmedelsförsörjningen, och det låter ju fint. Men runt om i världen slår organisationer från civilsamhället larm och många hotar med att bojkotta FN-mötet som de menar är helt styrt av den globala livsmedelsindustrin som bara vill öka sin kontroll över det vi äter. Har de rätt? Läs våra aktuella artiklar här och här.

Sen vill jag slå ett slag för Algeriet som vi rapporterat om i Global Podd 55, ett otroligt fascinerande land där utvecklingen bara börjat. Lyssna här.

Ett annat viktigt tema är flyktingfrågan som långtifrån är så enkel som det kan verka när partierna gör den till sin. I Global Podd avsnitt 56 berättar Anna Roxvall om arbetet med boken Vill varje pris och Jesper Bjarnesen sätter in migrationen från Afrika i en social och kulturell kontext där äventyret – precis som när vi ger oss ut på resor – inte är en oväsentlig del.

Ledsen om det blev mycket gnäll.

Glöm inte att världen också är rätt trevlig och full av en massa fantastiska människor! Kanske är det just någon av dem som du vill nominera till Biståndsdebattens mäktigaste. Läs mer här!

Ha en skön påskhelg!

David Isaksson
Chefredaktör

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.