Inför UN Food Summit: Jordlösa bönder kräver reformer


Makten över maten.I september är det dags för UN Food Summit.

I september genomförs FN-toppmötet Food Systems Summit. I Sverige anordnar nätverket SIANI tillsammans med regeringen och Sida en serie dialogsamtal med start idag. Samtidigt kräver bondeorganisationer i Asien verkliga jordreformer och att storföretagens makt över maten och jordbruket måste stoppas. FN-mötet får inte bara blir ett sätt för storföretaget att befästa sin makt över livsmedelsproduktionen, skriver de i ett upprop. Samtidigt uppmanar flera organisationer till bojkott av toppmötet.

Texten har uppdaterats 31/3 9.30

Syftet med UN Food Summit är att förändra våra livsmedelsystem till att bli mer hållbara ekonomiskt, miljömässigt, men också socialt.

– Livsmedelssystemen globalt behöver förändras för att bidra till att uppnå målen i Agenda 2030. Toppmötet är ett steg på vägen och vi hoppas att det ska mynna ut i konkreta åtgärder för verklig förändring, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande från regeringen

Den svenska regeringen vill att arbetet för en omställning till globalt hållbara livsmedelssystem fortsätter ännu mer aktivt och konkret efter toppmötet och att en uppföljningsmekanism etableras med exempelvis konkreta åtgärder som mäts och följs upp. Men hur ska detta gå till i praktiken?

Jordlösa kräver reformer
Sedan några år tillbaka har nätverket Asian Peasant Coalition (APC) utsett den 29e mars till de jordlösa böndernas dag. Inför FN-toppmötet kräver man nu att företagens makt över världens livsmedelsproduktion begränsas och att jordreformer genomförs som verkligen förändrar världens livsmedelsproduktion. Organisationerna är också oroade över att FN-mötet inte kommer att leda till någon varaktig förändring. De skriver:

We are alarmed that ongoing efforts to address the rising global hunger and poverty through the upcoming UN Food Systems Summit will only end up in legitimizing and further advancing tighter imperialist control over food and agriculture. The overall direction that the preparations and discussions by those leading the UN Summit are leading towards the greater use of harmful and contentious technology like genetic engineering and digital agriculture. Solely motivated by maximum profits, these technologies are designed to consolidate and expand the presence and powers of big agribusiness in determining how the world should produce food. 

Från den jordlösa böndernas upprop.

Samtidigt hotar nätverket CSM som samlar civilsamhälles- och ursprungsfolksorganisationer att bojkotta UN Food Summit då man menar att FN går storföretagens ärenden.

Här i Sverige anordnar nätverket SIANI en serie dialogsamtal under våren i samarbete med Näringsdepartementet, Utrikesdepartementet och Sida. Syftet är att bidra med ett globalt perspektiv till Sveriges förberedelser till Food Systems Summit som äger rum i september. Det första samtalet genomfördes på förmiddagen den 29e mars. I sin inbjudan skriver nätverket:

The food systems of today produce sufficient amount of food but are malfunctioning – resulting in hunger and malnutrition, generates waste and contributes to severe effects on both the climate and environment. Bold action is urgently needed to transform food systems to become sustainable, resilient and inclusive to help deliver progress on the Sustainable Development Goals.

Redaktionen

Läs mer om UN Food Summit här 

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.