Global Podd 55. Algeriet – Afrikas okända jätte reser sig


Barn och en kvinna i Algeriets huvudstad Alger.
De unga i Algeriet nöjer sig inte med historien. Foto: David Isaksson

Ända sedan slutet på det brutala frigörelsekriget mot Frankrike för nästan sextio år sedan har Algeriet styrts av den gamla befrielserörelsen FLN och landet har under långa perioder varit nästan helt stängt. Men sedan två år tillbaka kräver ungdomsrörelsen Hirak reformer – och demokrati!
Vad händer nu i Afrikas till ytan största land? Och vad tycker Algeriets unga om Camus berömda bok Främlingen?

Turkan Omari kom från Afghanistan till Sverige i tioårsåldern. Nu vill hon utmana den schablonfyllda bilden av Afghanistans kvinnor. I projektet Women of Afghanistan delar hon med sig av deras berättelser.

Dessutom: Biståndsdebattens mäktigaste, resa i norra Nigeria, hemskheter i Moçambique och Chiles coolaste musiker som nu också blivit konstnär.

Medverkande:

  • Turkan Omari, svensk-afghanskan som vill ge oss fler berättelser om kvinnor från Afghanistan.
  • Tin Hinane El Kadi, ung statsvetare från Algeriet, nu verksam vid Chathouse house i London.

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson. 

Lyssna på Podcaster

Lyssna på Mon Lafertes låt Biutiful.

Här Afghanistans storstjärna Aryana Sayeed.

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.