Jesus har fått karantän


Foto: G. Eric and Edith Matson Photograph Collection /Wikimedia Commons

Inget är sig likt i år. Normalt är Jerusalem, en helig stad för tre religioner, fylld av religiösa turister. Nu ligger staden öde. Rädslan för Covid-19 har ställt in påskfirandet.

Jerusalem är en helig stad för judar, kristna och muslimer. Kring påsk brukar staden vara full av pilgrimsturister. En del släpar kors längs med Via Dolorosa där Jesus sägs ha gått mot korsfästelsen, andra stannar och ber vid de 14 stationerna där han antas ha dömts, fallit och stupat under sin vandring.

Jerusalem är också en helig stad för judar och förra påsken uppskattades 100 000 ha besökt klagomuren varje dag,

För muslimska pilgrimer är staden lika viktig, och ett besök på al-Aqsamoskén och Klippdomen med den gyllne kupolen är något som kan göras året om, men gärna i samband med Ramadan, som i år börjar den 23 april.

Bilda Swedish Christan Center ligger precis innanför Jaffaporten i Jerusalems gamla stad, och guidar normalt gruppresor runt om i regionen. Men nu är verksamheten inställd.

–  Påsken är väldigt viktig för oss och för alla pilgrimer som kommer till Gravkyrkan. Det är en väldigt tråkig att se det så här öde, säger Hania Kassicieh-Persekian som är programsamordnare på Studieförbundet Bilda.

Gravkyrkan är byggd på den plats där Jesus antas ha blivit korsfäst, och rymmer flera olika kyrkor: den grekisk ortodoxa, den romersk ortodoxa, den katolska, koptiska, syriska och armeniska.

– I år kommer endast enstaka präster håller gudstjänst där, som också ska sändas online, fortsätter Hania Kassicieh-Persekian.

– Jag var nyligen inne i gamla staden. Men det var helt öde, säger hon, och berättar att man måste bära mask och handskar för att röra sig utomhus.

Ultraortodoxa mer drabbade
I Israel har hälsominister Yaakov Litzman fått kritik för att inte tagit cornaviruset på allvar och nu har han och hans fru testats positiva för Covid-19. Flera ministrar, däribland, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, har satts i karantän.

En film från en begravning i den ultraortodoxa staden Beit Brak den 29 mars upprörde många israeler, och visade en stor mängd begravningsgäster, trots att hälsoministern sagt att högst 10 personer fick delta vid begravningar.

Beit Brak är den stad som har högst antal drabbade av coronaviruset per capita, en tredjedel, enligt hälsoministeriet. Några av orsakerna som angivits är att de ofta bor trång, med stora familjer, många är fattiga och beroende av kollektivtrafik. Utegångsförbud infördes från tisdagen den 7 april fredagen den 10 april, i samband med den judiska påsken Pesach.

Påven håller mässa online
Även i Rom är påskfirandet inställt. Påskmässan kommer sändas online och utan besökare.

Påven har sagt att coronaviruset kan vara naturens svar på människans oförmåga att agera på klimatkrisen, och har själv testats negativt för Covid-19. Enligt the Guardian har han uppmanat sina präster att ”ha mod att besöka de sjuka”, men idkar själv isolering och har gått igenom Roms tomma gator för att be för de sjuka.

Påvens påskbudskap kommer också att gå att se på här, på youtube.

Många kyrkor världen över har bett folk att inte ta i hand eller hålla mässor.

Bönemässor utanför sjukhusen
I USA planerar många kyrkor också att sända digitalt över påsken. I Alabama, Georgia, Florida och på andra platser i USA har människor samlats i bilar runt sjukhus för att be för sjukhuspersonalen och för de som drabbats av Covid-19. Från sina bilar har människor bett och blinkat med strålkastare.

”Jesus” sattes i karantän
En del religiösa besökare i Jerusalem drabbas av Jerusalemsyndromet, och tror att de är Jesus. Den israeliska psykiatern Yair Bar-El, som är expert på fenomenet, skriver att det ofta finns underliggande psykiska sjukdomar och att personen får magiska idéer vid besök i Jerusalem. En annan anledning kan vara familjeproblem som utvecklas till en psykos vid besök i staden.

Fenomenet lär ha varit vanligare förr, men förekommer fortfarande.

En lutheransk präst berättade att det händer då och då att besökare till kyrkan i Jerusalems gamla stad, kan känna sig utvalda och reagera mycket stark på att vistas i staden.

– Det finns en man som brukar gå runt här i gamla stan, alltid i vita kläder, och som brukar vara i Gravkyrkan, men jag såg på TV att de nu satt honom karantän, säger Hania Kassicieh-Persekian.

Ylva Bergman

Huvudbilden visar Långfredagen 1942 i Jerusalem, procession kring den 8:e stationen, där Jesus ska ha sagt till de gråtande kvinnorna som följde honom att inte gråta för hans skull; ”gråt över er själva och era barn”. Foto: Foto: G. Eric and Edith Matson Photograph Collection /Wikimedia Commons

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.