Myanmar: Första AP-fonden i bolag kopplat till militären


Från Kartläggningens webbsida.

Första AP-fonden hör till de pensionsfonder som har innehav i bolaget POSCO med nära kontakter till militären i Burma/Myanmar. Det avslöjar nätverket Justice for Myanmar i en ny kartläggning över militärens tillgångar.
– Vi kommenterar inga enskilda innehav, svarar Första AP-fonden i en skriftlig kommentar.

Texten har uppdaterats 23/3 14.45 med svar från Första AP-fonden.

Ett av de bolag som kartläggningen särskilt lyfter fram är POSCO som i grunden är en sydkoreansk stålkoncern, men som har omfattande intressen inom en mängd sektorer, bland annat så har man tillsammans med hotellkedjan LOTTE byggt hotell på mark som ägs av militären i Myanmar. 

I kartläggningen skriver Justice for Myanmar bland annat:

The Myanmar military operates like a massive, institutionalised cartel, using a network of dark money to fund violence and crimes against humanity, without any democratic oversight. As the military tightens its grip on the country following their brutal and illegitimate February 1, 2021 coup, they are relying on international business to bankroll their regime and provide it with legitimacy. In order dismantle the military cartel, its global financial network must be expose.

Redan 2017 uppmärksammade SVD den tveksamma investeringen i POSCO och skrev:

Bland listan på överträdelser som det är högst tveksamt om svenskarna själva vill tjäna pengar på syns också slavarbete och barnarbete. Två bolag som är inblandat i den typen av verksamhet är Posco och Daewoo International. Även här är AP7 ensamt om att säga nej tack.

Trots detta har alltså Första AP-fonden behållit sin investering i bolaget. Enligt fondens egen redovisning var investeringen värd 33 173 381 kronor. Förutom detta har fonden en mindre investering i POSCO Chemicals.

Justice from Myanmar skriver följande om den svenska investeringen:
Sweden’s Första AP-fonden is example of national pension fund that invests in POSCO, helping to enrich the military. It manages assets of over US$46 billion & claims to invest responsibly, but their investment in POSCO supports military’s grave crimes.

Det de för fram visar att våra svenska pensionspengar kan kopplas till aktörer som bidrar till förtrycket i Myanmar

Jakob König på Fair Finance Guide är kritisk till Ap-fondens investering:

–  Det de för fram visar att våra svenska pensionspengar kan kopplas till aktörer som bidrar till förtrycket i Myanmar och ska man följa FNs riktlinjer så gäller att om en investerare inte kan påverka ett bolag så ska man dra sig ur. Tyvärr ser vi att påverkansarbetet ofta är ganska svagt och det beror på att AP-fonderna investerar i så många bolag att de har svårt följa upp det som händer. Men i och med att POSCO varit uppe tidigare så tycks det som att bolaget inte går att påverka  och då gäller det att man som investerare sätter ned foten och dra sig ur. På det sättet kan man öka pressen på andra investerare och därmed ha större påverkan än om man fortsatt med en resultatlös dialog, säger Jakob König.

AP-fondernas etiska råd där alltså Första AP-fonden ingår har som syfte att koordinera fondernas hållbarhets- och ansvarsarbete, men oavsett detta gäller för alla fonder att de ska  följa de konventioner som Sverige skrivit under. EU parlamentet röstade också nyligen för att införa lagkrav på att företag ska syna sina affärsrelationer gällande mänskliga rättigheter och miljön.

– Det bör även gälla finansiella aktörer. Som investerare ska man inte vänta in att organisationer tar fram kritiska rapporter om ens investeringar, utan man ska själv granska sina investeringar, fortsätter Jakob König.

Global Bar Magazine har sökt första AP fonden och ställt följande frågor över mail:

  • Är ert innehav i POSCO i linje med de riktlinjer som gäller enligt AP-fondernas etikråd?
  • Kommer ni att omvärdera/avyttra ert innehav?

I ett svar skriver Sara Christensen, kommunikationschef vid Första AP-fonden:

”Vi kommenterar inga enskilda innehav/bolag. Vi har en process för att identifiera bolag som agerar i strid med de internationella konventioner som Sverige skrivet under. I första hand prioriterar vi dialog med bolagen framför att sälja av innehav, där dialog med utländska bolag sker via AP-fondernas (AP1-AP4) gemensamma Etikråd, ofta i samarbete med andra internationella investerare. Om dialogen med bolagen inte leder till tillräckligt bra resultat kan vi i sista hand välja att sälja av innehavet.”

David Isaksson

  

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.