Ukrainas borsjtj och franska baguetter blir skyddat kulturarv 


Ukrainsk borsjtj. Foto: Liz West from Boxborough, MA - CC BY 2.0

Franska baguetter och påskprocessioner i Guatemala. Det är några av de immateriella kulturarv som sedan i december finns på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv. På listan över hotade kulturarv finns även den ukrainska rödbetssoppan borsjtj.

Immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk, som har överförts mellan generationer. Det kan handla om olika former av hantverk, ritualer, musik, berättelser – och maträtter. Immateriellt kulturarv är bortom nationsgränser, men de har också en stark nationell koppling, inte minst när det handlar om mat.

Konventionen om tryggandet av det immateriella kulturarvet antogs 2003 och undertecknades av Sverige 2011. Institutet för språk och folkminnen ansvarar för arbetet med konventionen i Sverige.

Det var i samband med UNESCO:s möte i Rabat i Marocko i november 2022 som listan över immateriella kulturarv utökades med ett antal nya traditioner och seder. Förutom franska baguetter och påskprocessioner i Guatemala innefattar listan nu även rai-pop från Algeriet. Totalt uppgår listan nu till 569 kulturella traditioner som medlemsländerna förbundit sig att skydda och sprida.

Vid siden om detta finns det en lista över hotade traditioner och kulturella uttryck.  Ofta handlar det om traditioner som riskerar att dö ut när hantverkare inte längre väver på ett traditionellt sätt. På den listan finns sedan i juli även den ukrainska rödbetssoppan borsjtj (borscht på engelska).

Det var 2020 som den ukrainske kocken Ievgen Klopotenko föreslog att landet skulle nominera den kända soppan till UNESCO-listan, något som direkt stötta på motstånd från Ryssland.

– När jag började studera ukrainsk mat och kök insåg jag att det ukrainska köket inte existerar i Ukraina. Allt är sovjetiskt. Sovjetunionen ”svalde” Ukraina, tuggade det och spottade ut det… Vi vet inte vilka vi är eller vad vi är, men det finns en sak som förenar oss och det är borsjtj, förklarade Ievgen Klopotenko i en intervju strax efter nomineringen.

Ukrainarna hävdar att borsjtj för första gången nämndes 1548 i dagboken av en europeisk resenär som smakade soppan på en marknad nära Kiev och att den kom till Ryssland långt senare med ukrainska bosättare.

Oavsett vem som har rätt så är soppan med sin starka röda färg idag en viktig symbol för ukrainsk kultur – och motstånd. Dessutom är den god och värmande i vintermörkret.

David Isaksson

Här hittar du ett recept att följa

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.