Sverige ger 50 miljoner till Ukraina-fond


Staden Donetsk innan kriget bröt ut. Foto: David Isaksson

Sverige lanserar tillsammans med Storbritannien, Kanada, Schweiz och USA en ny fond som ska stärka Ukrainas motståndskraft i den konfliktdrabbade sydöstra regionen. Sverige ger 50 miljoner kronor till fonden under de kommande tre åren. Fondens mål är att samla in motsvarande dryga 436 miljoner kronor under samma tid. 

– Med 50 miljoner kronor till Partnership Fund for Resilient Ukraine visar vi idag återigen Sveriges solidaritet och orubbliga stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Fonden kommer att stärka motståndskraften mot den ryska aggressionen i östra och södra Ukraina genom att bidra till bättre leverans av samhällsservice, ökad dialog och inkluderande ekonomisk utveckling, säger biståndsminister Matilda Ernkrans i ett pressmeddelande från UD.

Syftet med fonden är att stödja Ukraina för att mildra Rysslands destabiliserande inflytande i landets södra och östra regioner. Fonden kommer att finansiera en rad initiativ för att öka motståndskraften i områden (oblast) som drabbats av konflikt, till exempel teknisk rådgivning till regeringen och bidragsinvesteringar som skapar ekonomiska möjligheter och förbättrar människors tillgång till offentliga tjänster i södra och östra Ukraina.

– Den kommer att kunna svara snabbt och flexibelt på de behov som uppstår och som uppkommit som resultat av Rysslands aggression sedan 2014, säger utrikesminister Ann Linde i pressmeddelandet.

Redaktionen

Lyssna också på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.