Iran: Sepideh Gholian fängslad på nytt


Foto: Wikipedia/Creative Commons.

Den iranska aktivisten och journalisten Sepideh Gholian har på nytt fängslats. Det har nu gått 22 dagar sedan någon hört från henne. Hon har i en uppmärksammad bok skildrat situationen för kvinnor i iranska fängelser.

Den 11:e oktober 2021 fördes Sepideh Gholian (även stavat Qoliyan) bort från sin systers hem av cirka 30 agenter från säkerhetstjänsten som också tog hennes familjemedlemmars mobiltelefoner och datorer, samt nycklarna till Sepidehs mans bil. Sepideh Gholian var på ”medicinsk permission” från det ökända Bushehr-fängelset när hon på nytt fördes bort. Hon dömdes 2018 till fem års fängelse för att ha rapporterat om arbetarnas protester på Haft-Tappeh-sockerrörsfabriken i Khuzestan. De andra som fängslades benådades, men inte hon.

Läs också: ”Världen måste fördöma massakern”

Sepideh Gholian har tidigare suttit fängslad på Sepidar- och Gharchak-fängelserna. När hon var temporärt frisläppt mot borgen under coronapandemin skrev hon boken ”Tilapia Sucks the Blood of Hur al-Azim” som handlar om situationen på Irans fängelser. Sepideh Gholian starka bilder och berättelse från fängelset som fått stor spridning via bland annat Twitter är sannolikt orsaken till att hon fängslats på nytt.

– Nu har det gått 22 dagar sedan vi fick information om vad som har hänt. Jag vet inte ens vilka det var som förde bort henne, säger Sepidehs Gholians mor i en intervju.

Tortyr av fångar
Enligt de uppgifter som senare kommit fram hålls Sepideh Gholian på avdelning 209 av Evinfängelset tillsammans med andra samvetsfångar, däribland den brittisk-iranska biståndsarbetaren Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Nyligen läckta dokument visar hur fångarna behandlas på Evinfängelset. I augusti 2021 släpptes foton som visade omfattande tortyr på fängelset. Åtminstone 72 personer har dött av tortyr i iranska fängelser sedan januari 2010.

– Dessa foton ger en sällsynt glimt av den grymhet som fångar regelbundet utsätts för i Iran. Det är chockerande att se vad som händer innanför väggarna i Evin-fängelset, men tyvärr är övergreppen som skildras i dessa läckta videoklipp bara toppen på isberget av Irans tortyrepidemi, säger Heba Morayef, regionchef för Mellanöstern och Nordafrika på Amnesty International.

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.