FN skickar Iran till ”Kronofogden”


Kronofogden informerar på persiska, kanske något för FN att kopiera?

Tio medlemsstater i FN ligger så långt efter med sina medlemsavgifter att de riskerar att förlora sin rösträtt, skriver FN:s generalsekreterare i ett brev. Till dessa hör de oljerika länderna Libyen och Iran. Samtidigt bedriver svenska Kronofogden faktiskt biståndsprojekt – vilket få nog känner till.

Frågan om medlemsavgift och och rösträtt framgår av artikel 19 i FN-stadgan där det står:

A Member of the United Nations which is in arrears in the payment of its financial contributions to the Organization shall have no vote in the General Assembly if the amount of its arrears equals or exceeds the amount of the contributions due from it for the preceding two full years. The General Assembly may, nevertheless, permit such a Member to vote if it is satisfied that the failure to pay is due to conditions beyond the control of the Member. 

Länderna det gäller är

  • Centralafrikanska Republiken
  • Komorerna
  • Kongo (republiken)
  • Iran
  • Libyen
  • Niger
  • São Tome och Principe
  • Somalia
  • Sydsudan
  • Zimbabwe 

Tre av dessa länder (Komorerna, São Tome och Principe och Sudan) har dock anmält särskilda förhinder och befinner sig i vad man kanske skulle kunna kalla för skuldsanering. FN skriver i ett tidigare beslut att:

5. Agrees that the failure of the Comoros, Sao Tome and Principe and Somalia to pay the full minimum amount necessary to avoid the application of Article 19 of the Charter was due to conditions beyond their control; 

6. Decides that the Comoros, Sao Tome and Principe and Somalia shall be permitted to vote in the General Assembly until the end of its seventy-fifth session. 

Exakt hur FN:s inkassoverksamhet fungerar framgår inte av besluten, men det går alltså att komma överens om en delbetalning av skulden. Och behöver man hjälp med hur uppmaningen ska formuleras så finns ju tips att hämta från den svenska kronofogdemyndigheten som också har vana vid att genomföra egna biståndsprojekt, dock inte i något av länderna ovan.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.