2023 – Vad var det egentligen som hände?


Protester mot Sverige i Bangladesh. Foto: Shutterstock.

2023 var ett dramatiskt år. Det ryska anfallskriget mot Ukraina gick in på sitt andra år, inbördeskrig i Sudan tvingade tusentals på flykt, koranbränningarna ledde till massiva protester mot Sverige och så förstås – Gaza-kriget. Här hemma i Sverige har biståndspolitiken förändrats, en process som kommer att fortsätta under 2024.

Här är några av våra mest lästa artiklar – reportage, analyser och avslöjanden – men också andra som vi själva tycker varit viktiga.

De utvisade barnen upprörde många

Våren 2023 var Faith Anyango praktikant på Global Bar Magazine. En av hennes mest lästa artiklar handlade om de 200 barn som redan i början av året hade utvisats från Sverige. Vi följde sedan upp hennes granskning med flera ytterligare artiklar.

Här hittar du samtliga artiklar om flyktingar och migration.

Ukraina – vilka är på plats?

Stödet till Ukraina har varit – och fortsätter att vara – starkt. Ukraina är idag Sveriges i särklass största biståndsland. Förutom det officiella biståndet finns det ett stort gräsrotsengagemang – något vi berättat om i flera artiklar.

Här hittar du samtliga artiklar om Ukraina.

Bistånd: Granskning, avslöjanden och analyser

Hösten 2022 tillträdde den nya regeringen som omgående bestämde sig för att skrota enprocentsmålet. Sedan dess har biståndet till flera länder kraftigt minskat och regeringen har aviserat en politik där fokus på biståndet ska vara handel, vårt närområde och nyttan för Sverige. Under året har vi granskat den förda politiken och publicerat ett stort antal artiklar kring vad som händer och hur det påverkar världens fattiga.

Hösten 2023 gjorde vår redaktör Kajsa Sörman en omfattande granskning kring regeringens nya politik och om den var förenligt med de regler Sverige förbundit sig att följa.

Här hittar du våra samtliga artiklar om bistånd och de specifikt om budgeten för 2024.

Ryssland i fokus

Under året har vi haft en omfattande rapportering om Ryssland, inte minst kring den ryska ungdomsorganisationen Vesna och deras viktiga arbete i Ryssland – ett arbete som sker trots stora risker.

Hösten 2023 var Viktor Elsnitz praktikant på Global Bar Magazine. Avslöjandet om den ryska forskaren vid Sipri är en av hans mest lästa artiklar.

Här hittar du alla våra artiklar om Ryssland.

Bistånd till Irak – eller inte?

Koranbränningarna ledde till omfattande protester mot Sverige runt om i världen, bland annat i Irak där den svenska ambassaden stormades. I samband med det gick svenska politiker och debattörer ut och krävde att biståndet till Irak skulle stoppas som straff. Men vad stödjer Sverige egentligen i Irak? Vi redde ut och förklarade i en av våra mest lästa artiklar.

Finns det några positiva nyheter?

Att hitta positiva nyheter under 2023 har inte varit lätt, även om vi försökt. En solstråle på himlen var historien om tjejerna i den colombianska fotbollsklubben Bajen Fans (ja den heter faktiskt så!). Du kan också höra en podd med eldsjälen bakom projektet, tidigare fotbollsproffset Sebastian Bojassen.

Här hittar du fler artiklar som kan göra dig glad.

Länder vi hör alldeles för lite om

Många länder finns inte alls med i det ”vanliga” nyhetsflödet. Med begränsade resurser har vi försökt publicera så mycket som det bara varit möjligt om länder som Kongo (DRK), Mali och Niger.

En av Afrikas mest kända röster är läkaren Denis Mukwege som Tomas Nordberg intervjuade.

Gaza och Ukraina: Olika krig – olika måttstockar?

Medan många världsledare fördömde Rysslands krigsföring i Ukraina var de tysta när den palestinska civilbefolkningen på Gaza drabbades på samma sätt. Är människor olika värda – gäller inte längre de humanitära principerna? Om krigets konsekvenser och den dubbelmoral allt fler menar existerar har vi publicerat flera artiklar. Här hittar du några.

Här hittar du samtliga artiklar om Palestina.

Rikedom lockar till läsning

Kan rikedom göra dig lycklig? Vi skriver sällan om de riktigt rika. Men när vi gjorde det i början av 2023 så lockade det till läsning. Få om ens någon artikel under året har haft så mycket läsning som denna.

Debatt som engagerar

Bistånd, Ukraina, Kenya och Saudiarabien. Våra debattartiklar har omfattat ett stor antal ämnen. Här är några av de mest lästa under året. Vi ser fram mot nya debattartiklar under 2024. Maila oss på info@globalbar.se om du vill delta i debatten!

Här hittar du samtliga debattartiklar.

Analysera, förklara och ge sammanhangen

Tack vara kunniga skribenter har vi kunnat publicera ett stort antal analyser under året. Tidigare artiklar i viktiga ämnen, inte minst Palestina, har också fått ökad läsning under året. Här hittar du några av de vi tycker varit viktigast.

Här hittar du samtliga våra analyser.

Hjälp oss fortsätta granska och rapportera!

Global Bar Magazine drivs av en liten, till stor del ideellt arbetande redaktion. För att kunna fortsätta granska, rapportera och berätta om det som andra inte prioriterar behöver vi ditt stöd. Bli prenumerant, annonsera hos oss och hjälp oss nå ut till ännu fler!

Tack och hej 2023!

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.