Global Podd 128. Fotbollsproffset som blev biståndsarbetare


Sebastian Bojassen lämnade fotbollen och blev biståndsarbetare i Colombia. Vad är det som driver honom? Hur gör han för att få de kaxiga tjejerna i laget att samarbeta? Och varför stöder Bajen en fotbollsklubb på andra sidan jordklotet?

I det lilla samhället La Marina i Colombia tränar supporterklubben Bajen Fans unga killar och tjejer på planen – men också för ett liv bortom våld, konflikter och fattigdom.

– Vi vill ge ungdomar en bättre framtid – med fotbollen som verktyg. Fotboll kräver ordning och disciplin, regelbundna tider och att man lär sig samarbeta och att anpassa sig till laget. Allt det är saker du har nytta av i livet i övrigt, säger Sebastian Bojassen som för sju år sedan flyttade till Colombia och startade klubben – och biståndsprojektet – Bajen Fans.

I Bajen Fans får alla spela utan att det kostar något. Men det ställs också tuffa krav. Alla som vill spela måste också satsa på skolan, och ta ansvar för sina liv, också utanför planen.

– Vi säger: Kom med, spela, var med i laget! Du får skor och chansen att göra det du älskar, men det finns ett krav. Du måste studera och du måste vara med på våra workshops där vi snackar känslor, där du får stöd för att planera och se framåt, så att du sen ska kunna ta dig vidare.

Hör den tidigare Bajen-spelaren Sebastian Bojassen berätta hur allt startade, vad han själv fått med sig från åren i Hammarby och varför just fotboll är bra för att stärka självkänslan bland barn som växer upp i Colombias fattiga och tuffa verklighet. 

Lyssna på: Sebastian Bojassen, fotbollstränare och biståndsarbetare

Programledare: David Isaksson

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.