Palestina: Väst anklagas för hyckleri


En palestinsk flicka på Gaza, offer för Israels bomber i augusti 2022. Foto: Shutterstock

Medan EU kallar Rysslands attacker mot energi och infrastruktur i Ukraina för ”ren terror” är de flesta tysta när Israel gör samma sak i Gaza. Rent hyckleri, menar både svenska och internationella debattörer.

Stöd för det israeliska folket har kommit från många av världens ledare och från svenska politiker. Efter terrororganisationen Hamas överraskningsattack mot civila israeler har våldet samtidigt eskalerat i Gaza. Israel har inlett en blockad och genomför massiva flyganfall mot Gaza för att slå ut Hamas. Flyganfallen drabbar även civila, biståndsarbetare och sjukvårdspersonal. Så här långt har även sju journalister dödats i Gaza. På morgonen den 13 oktober kom uppgiften att Israel ger 1,1 miljon människor 24 timmar på sig att överge sina hem och förflytta sig till en annan del av Gaza-remsan. Något som de flesta bedömare menar inte är möjligt.

Fortfarande menar många debattörer dock att de civila dödsoffren är Hamas ansvar:

Det är inte första gången som Israel bombar Gaza. Så sent som i maj dödades 12 palestinier i israeliska hämndattacker efter att raketbeskjutning från en militant palestinsk grupp dödat två israeler. Attackerna skedde samtidigt som Israel avslutade en två dagar lång militär operation i flyktinglägret i Jenin – en av de största och dödligaste operationerna som människorna på den ockuperade Västbanken utsatts för på flera år. Tolv palestinier uppges ha dödats, däribland fyra barn.

FN fördömde attackerna och människorättsgrupper som Amnesty International har upprepade gånger rapporterat om den israeliska militärens övergrepp mot civila.

Nu menar flera debattörer att Hamas attack mot civila israeler tystat kritiken mot Israels övergrepp mot civila palestinier.

I en genomgång som Global Bar Magazine har gjort av svenska politiska utspel på sociala medier och hemsidor de senaste dagarna så är det ingen av partierna eller partiledarna som fördömer israels attacker mot civila och biståndsarbetare i Gaza.

Den som är tydligast i sin kritik mot Israel är utrikesminister Tobias Billström (M). Till SvD säger han att:

”Attacken mot Israel är fruktansvärd och skall fördömas. Israels beslut att strypa vatten, el och mattransporter till Gaza utgör ett brott.”

Fördömt Hamas?Fördömt Israel?Nämnt övergrepp mot civila palestinier?Nämnt mördade hjälparbetare?
Sjanejjanej
Cjanejnejnej
Vjanejnjanej
MPjanejnejnej
SDjanejnejnej
KDjanejnejnej
Mjanejnejnej
Ljanejnejnej
Fördömt Hamas?Fördömt Israel?Nämnt övergrepp mot civila palestinier?Nämnt mördade hjälparbetare?
Magdalena Andersson (S)janejjanej
Muharrem Demirok (C)janejnejnej
Nooshi Dadgostar (V)janejjanej
Märta Stenevi (MP)janejnejnej
Jimmy Åkesson (SD)janejnejnej
Ebba Busch (KD)janejnejnej
Tobias Billström (M)janejjanej
Johan Pehrsson (L)janejnejnej
Uppgifter inhämtade fram till 12.00 13/10.

Inget parti har officiellt uppmanat Israel att stoppa dödandet av civila.

Vänsterpartiet skakas av en intern strid då vissa menar att partiledaren Nooshi Dadgostar inte markerat mot Israel. En av kritikerna Björn Alling kallade partiledaren för feg och refererade till Israel som en ”vidrig terrorstat”. Han riskerar nu att uteslutas ur partiet.

Även vänsterpartisten Daniel Riazat är kritiskt mot sitt eget parti och har reagerat på hur media och makthavare beivrar Ukrainas rätt att försvara sig mot Ryssland men inte tar ställning för palestinierna.

Jag är trött på västvärldens vidriga dubbelmoral, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Sedan dess har Vänsterpartiets ledare gått ut på sociala medier. Hon skriver nu:

Även journalisten och historikern Viktor Pressfeldt reagerar på vad han kallar skevheten i debatten:

– Jag tycker att vi ser att något har hänt i den geopolitiska diskussionen där mänskliga rättigheter och humanitär rätt inte längre är den dominerande logiken, säger han och fortsätter:

– Istället finns en idé om att väst måste stå enade och sluta upp mot en gemensam fiende. I Ukrainakriget är det Ryssland som är den gemensamma fienden, i det här fallet är det Hamas och den muslimska världen.

Viktor Pressfeldt säger att han förstår de initiala reaktionerna och att han själv chockades hårt av Hamas sadistiska attack, men att avsaknaden av nyanser i det politiska samtalet är talande. 2023 har varit ett av de blodigaste åren på Gaza och Västbanken på mycket länge, men trots det anklagas den som kritiserar Israel för att vara Hamas-kramare.

 I bästa fall är det är ren och skär populism. I värsta fall kan det som sägs dels spä på islamofobin och stärka Hamas och andra extrema grupper, konstaterar han.

Liknande kritik upprepas även utanför Sverige. Den brittiska journalisten Aaron Bastani skriver på twitter:

Även media får kritik kring ordval i rapporteringen. Influensern hijabisinsideout kritiserar på sin Instagram Dagens Nyheter för hur de skriver om de första svenska dödsoffren i Gaza.

Erik Ask är ansvarig utgivare på Skåneredaktionen som ansvarade för publiceringen. Han säger till Global Bar Magazine att DN inte medvetet utelämnat information om var raketen kom ifrån och påpekar att DN skrivit flera andra artiklar som tar upp bombningarna av Gaza.

När Global Bar Magazine skriver till UD och frågar om de döda svenska barnen svarar presstjänsten:

”UD har tagit del av uppgifter om att personer med koppling till Sverige ska ha omkommit i Gaza och Sveriges generalkonsulat i Jerusalem undersöker uppgifterna. Dödsfall utomlands är bland de känsligaste ärenden som UD har att hantera.”

UD utelämnar precis som DN var ifrån raketerna kommit.

Även i samtalet om evakuering råder stora skillnader kring vad svenskar på olika sidor av gränsen kan förvänta sig. Samtidigt som regeringen får kritik för att evakueringen av oroliga svenskar i Israel går för långsamt så har det från början slagits fast att svenskar på Gaza inte kan förvänta sig någon hjälp. UD har länge haft en avrådan för att resa till Gaza på grund av det svåra säkerhetsläget. Har man rest dit får man alltså skylla sig själv.

Oron är nu stor för vad som ska hända med de över en miljon människor som enligt Israel har ett dygn på sig att lämna sina hem. FN varnar återigen för hur civila riskerar att drabbas.

Stjärnor får kritik

Kändisar som har velat sluta upp bakom Israel har också trampat i klaveret. Den kanadensiske popstjärnan Justin Bieber har kritiserats för att dela inlägg på sociala medier med stöd för Israel men med bilder på ett sönderbombat Gaza i bakgrunden. Även filmstjärnan Jamie Lee Curtis hamnade i blåsväder efter att hon postat en bild på palestinska barn med texten ”terror from the skies” ackompanjerat med en israelisk flagga.

Kajsa Sörman och Viktor Elsnitz

Lär mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.