Gaza i bild: Vardag fylld av glädje – och smärta


Barn i Gaza som leker i ruiner, från tidigare i år. Foto: Mohammed Zaanoun.

Hur ser vardagen ut på en plats där förtryck och krig ständigt är närvarande? Den frågan besvarar den palestinske fotografen Mohammed Zaanoun då han under fem veckor publicerat ögonblicksbilder från Gaza, den isolerade kustremsa som utgör ett hem för två miljoner palestinier.

Artikeln publicerades ursprungligen i The New Humanitarian. Läs originaltexten här.

Tidigt på morgonen den 9 maj stod det klart att 33 palestinier i Gaza, varav 12 var civila, dött till följd av de fem dagar långa israeliska flygattackerna. Raketbeskjutning från den militanta gruppen Palestinska islamiska jihad hade samtidigt dödade två personer inne i Israel.

Just nu råder vapenvila men befolkningen i Gaza är fångade i en ständig cykel av krig och återuppbyggnad. Israel har blockerat området sedan 2007 eftersom det kontrolleras av den politiska och militanta gruppen Hamas. Fattigdomen är extremt hög och de flesta människor i Gaza tvingas förlita sig på någon form av bistånd för sin överlevnad.

Under fem veckor skildrar den palestinske fotografen Mohammed Zaanoun livet i Gaza efter vapenvilan och ger en unik inblick i hur livet är för honom och de omkring två miljoner andra palestinier som kallar den isolerade kustremsan för sitt hem.

2 juli 2023

I veckan utsattes Gaza återigen av Israeliska flygattacker. Attackerna var ett svar på raketbeskjutning från militanta palestinska grupper i området. Attackerna skedde samtidigt som Israel avslutade en två dagar lång militär operation i flyktinglägret i Jenin – en av de största och dödligaste operationerna som människorna på den ockuperade Västbanken utsatts för på flera år. Tolv palestinier uppges ha dödats, däribland fyra barn, och invånare som tvingades fly har återvänt till förstörda hem och till ett läger utan vare sig elektricitet eller rent vatten.

Innan våldsamheterna riktade Mohammed Zaanoun linsen mot väggmålningar med arabisk kalligrafi som en palestinsk konstnär har målat på ruinerna av de hem som förstördes av israeliska bombningar i maj.

Han säger att väggmålningarna förvandlar förstörelsen till konst ”genom målningar som uttrycker kärlek och fred”.

11 juni 2023

En kvinna från Gaza meddelade att hon nyligen fött fyrlingar, och att hon ska ha blivit gravid genom artificiell insemination med sperma som smugglats ut från det israeliska fängelse där hennes man, Ahmad Shamali, avtjänar ett 18-årigt fängelsestraff.

Mohammed Zaanoun besökte de fyra nyfödda barnen efter att de förts tillbaka till Gaza. Deras mor, Rasmiya, födde förra månaden på ett sjukhus i Jerusalem.

Det finns nästan 5 000 palestinska ”säkerhetsfångar” i israeliska fängelser, och de får inte ta emot äktenskapliga besök. Mer än 100 barn tros ha blivit till med hjälp av utsmugglade spermier sedan den första kända lyckade graviditeten 2012. Vissa ser inseminationerna som en motståndshandling mot den israeliska ockupationen.

4 juni 2023

Det handlar inte alltid om kriget eller den humanitära krisen. En värmebölja fick många Gazabor att bege sig till stranden och Mohammed Zaanoun var där för att fotografera sommarnöjet.

Gazas strand är en gratis tillflyktsort för invånarna i den tätt packade Gaza City. Hettan är extra svår eftersom att tillgången på elektricitet är mycket begränsad. Människor söker sig till skuggan utomhus och till havet under de återkommande strömavbrotten.

18 maj 2023

Tre veckor efter vapenvilan i Gaza håller UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar, sin årliga givarkonferens i New York och ber givarländerna att bidra till sin vädjan om 1,63 miljoner dollar för 2023.

Organisationen, som tillhandahåller olika typer av bistånd – inklusive utbildning, hälso- och sjukvård och lägertjänster – till palestinska flyktingar i Jordanien, Libanon, Syrien, den ockuperade Västbanken (inklusive östra Jerusalem) och Gaza, har länge haft ekonomiska problem. I ett tal den 1 juni sade UNRWA:s generaldirektör Philippe Lazzarini att organisationen genomgår en ”massiv finansiell kris” och tillade att även om detta ”låter som en trasig skiva … så är krisen verklig”.

Tillbaka i Gaza träffar Mohammed Zaanoun en familj som kämpar för att klara vardagen. Pappan tjänar lite pengar på att transportera varor från en lokal marknad med hjälp av sin åsna. För det mesta räcker det inte för att få tillräckligt med varesig mat eller rent vatten.

14 maj 2023

En vapenvila mellan Israel och palestinska Islamiska Jihad trädde i kraft på kvällen den 13 maj, men invånarna i Gaza lever fortfarande i ruinerna av sina hem som förstörts under fem dagar av våld.

Enligt ministeriet för offentliga arbeten i Gaza skadades nästan 3 000 bostäder i Gaza av den israeliska arméns luftangrepp. Av dessa uppges 140 hem vara ”allvarligt skadade” och 103 hem bedöms var helt förstörda.

Mohammed Zaanoun besöker en familj som har blivit hemlös på grund av bombningarna och som söker skydd nära ruinerna av sitt förstörda hem.

Mohammed Zaanoun

Redigerad av Ciara Lee and Annie Slemrod.

Översättning och bearbetning: Kajsa Sörman.

The New Humanitarian ansvarar inte för eventuella fel i översättningen. 

The New Humanitarian puts quality, independent journalism at the service of the millions of people affected by humanitarian crises around the world. Find out more here.

Läs mer:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.