De är rikast i världen 2023


Grafik från Visual Capitalist.

Efter att ha upplevt rekordstora vinster förlorade världens allra rikaste sammanlagt 10 biljoner dollar förra året. Trots detta har de nog sitt på det torra. Det framgår av den senaste grafiken från Visual Capitalist som i sin tur bygger på data från tidningen Forbes.

Skakig aktiemarknad, höga räntor, energichocker och ekonomisk osäkerhet drabbade även dessa stackars rikingar under 2022. Men det finns hopp: några av världens miljardärer har tvärtom lyckas öka sina inkomster, trots dessa tuffa tider.

I januari 2023 kom också Oxfams årliga rapport, denna gång kallad ”Survival of the Richest”. I rapporten konstaterar Oxfam att den extrema fattigdomen ökar för första gången på 25 år. Oxfam skriver att två tredjedelar av all förmögenhet som har genererats sedan 2020 har tillfallit den allra rikaste procenten – nästan dubbelt så mycket som resterande 99 procent av jordens befolkning fick dela på under samma period. Under det senaste decenniet har de rikaste 1 procenten fått omkring hälften av all ny förmögenhet.

Sedan 2014, då Oxfam började rapportera om detta, har dollarmiljardärerna närapå fördubblat sina förmögenheter. Även storföretagen ser sina tillgångar växa. Detta sker samtidigt som över 20 miljoner människor har dött i coronapandemin och hundratals miljoner människor inte klarar av att hantera de snabba och kraftiga prisökningarna på bland annat livsmedel. 

Lyxmogul tar topplacering

Världens rikaste person 2023 är Frankrikes Bernard Arnault, vd för LVMH. Med 75 varumärken äger lyxkonglomeratet Louis Vuitton, Christian Dior och Tiffany. LVMH går tillbaka till 1985, då Arnault gjorde sin första stora affär genom att förvärva Christian Dior, ett företag som kämpade mot konkurs.

Företaget noterar rekordvinster, trots att de ryska oligarkfruarnas numera begränsade rörlighet. Louis Vuitton har till exempel fördubblat sin försäljning på fyra år.

Elon Musk, den näst rikaste personen i världen, har en nettoförmögenhet på 191 miljarder dollar. Även om Tesla-aktien har återhämtat sig – efter att ha fallit med cirka 70 procent under 2022 – ligger Musks förmögenhet fortfarande cirka 13 procent lägre än i mars förra året.

Tredje på listan är Jeff Bezos, följt av Larry Ellison. Den sistnämnda av de två, som grundade Oracle, äger 98 procent av den hawaiiska ön Lanai som han köpte 2012 för 300 miljoner dollar. Femte på listan är Warren Buffett.

Sedan mars 2022 har endast fyra av de tio rikaste i världen sett sina förmögenheter öka. En av dem är mexikanen Carlos Slim Helu som driver det största telekomföretaget i Latinamerika. För tio år sedan var Slim faktiskt den rikaste personen på jorden.

Här hittar du hela grafiken från Visual Capitalist

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.