Breaking Social: Har vi råd med de rika?


Några av personerna vi möter i filmen. Foto: WG Film

Meritokratin är en myt och hårt arbete lönar sig inte. Det är temat för den nya filmen Breaking Social som nu kan ses på bio.
– De som jobbar mest är de som får minst i vårt ekonomiska system, vi måste prata om vad det är som har hänt med våra samhällen, säger filmens regissör Fredrik Gertten.

Artikeln publicerads ursprungligen i mars 2023. Den har uppdaterats inför den svenska premiären.

Det var ovanligt mycket svensk klang i biosalongen på Nørrebro när Fredrik Gerttens nya film Breaking Social hade världspremiär den andra dagen av filmfestivalen CPH:DOX i Köpenhamn.

Filmen börjar i USA, West Virginia. Stora företag samarbetar med senatorer och politiker i regionen för att få spränga berg och skövla skog. Kolet ska fram. Företagen ägs av internationella koncerner registrerade i skatteparadis. Lokalbefolkningen lämnas kvar med hål i bergen och tomma plånböcker. West Virginia är trots sina otroliga naturresurser en av USA:s fattigaste delstater.

Hur blev det så?

Vi fortsätter till Chile. Bilder från en drönare visar böljande gröna lundar med stora odlingar av citrusträd, rad efter rad. Utanför områdets gränser är det torrt som i en öken. Ett företag har byggt en damm och kontrollerar allt vatten i området. Familjerna som bott längs floden i generationer kan inte längre bruka marken. Citrusfrukterna går på export. 

På Malta möter vi sonen till den mördade grävjournalisten Daphne Caruana Galizia. Hon mördades efter att hon granskade regeringens planer att sälja ut hela Maltas välfärd till multinationella företag. I hamnen protesterar människor mot exploateringen som fortfarande pågår. De vill ha kvar sin hamn och inte lämna plats för lyxjakter. 

Vad har den lilla människan att sätta upp mot de stora företagen? Och vad händer med demokratin? 

Den nederländske historikern Rutger Bregman, som skrivit boken Utopia for Realists, guidar oss genom filmen. Han tror inte att människor är onda och giriga i grunden men att vi tvingas agera mot våra instinkter. 

– Vi är skapta för att knyta an till varandra, men vi har byggt våra samhällen med stora avstånd och det är då det blir fel. 

Rutger Bregman har gjort sig känd för att ha kritiserat världseliten för skatteplanering vid det ekonomiska toppmötet i Davos 2019. Han säger att de rika måste sluta gömma sig bakom välgörenhetsprojekt och istället betala rimliga löner till arbetare och skatt i de regioner och nationer som de exploaterar. 

– De arbeten som bidrar mest till vårt samhälle ger minst lön, och de som lägger sin tid på att skatteplanera och utnyttja andra får mest, säger Rutger Bregman.

Makteliter som styr utgången i demokratiska val och korrupta nätverk som håller varandra om ryggen leder tankarna till konspirationsteorier och en överhängande risk i det rådande systemet är att människor blir cyniska och förlorar tilltron till demokratin och samhällskontraktet.

Men trots den otroligt dystra samtidsskildringen kommer filmen med ett hoppfullt budskap om kraften i organisering: I Chile möter vi ungdomarna som gick ut på gatorna i protest mot fattigdom, ojämlikhet och privatisering. Arbetare på företaget Amazon har gått samman och bildat fackföreningar trots hot om uppsägningar och repressioner. De tänker inte ge sig.

Lärare som tvingas köra Uber på kvällarna för att ha råd med hyran går ut i strejk. De står enade med tårar rinnande längs kinderna när de skanderar ”we love our kids”. Överallt samlas människor som försöker skapa ett bättre samhälle.

Regissören Fredrik Gertten hoppas att filmen ska öka vår förståelse för världen och hjälpa oss att hitta ett nytt språk för att göra motstånd:

– Vi måste förstå hur vårt samhälle är konstruerat för att kunna ändra samtalet och börja prata om hur vi vill leva, säger Fredrik Gertten. 

Här kan du boka biljett till Breaking Social.

Kajsa Sörman

Läs också

Lyssna på

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.