Oxfam: Dramatiskt ökad ojämlikhet i världen


Från rapportens omslag.

Samtidigt som den globala makteliten samlas i Davos för det årliga ”World Economic Forum” släpper den brittiske biståndsorganisationen Oxfam en fattigdomsrapport som visar hur ojämlikheten har ökat dramatiskt under det senaste året. De allra rikaste i världen blir allt rikare medan de fattigaste får det sämre.

Rapporten heter ”Survival of the Richest” vilket förstås anspelar på Charles Darwins klassiska tes. Enligt Oxfam bör de allra rikaste samt storföretagen beskattas hårdare för att komma åt problemet med den växande ojämlikheten. Den extrema fattigdomen ökar för första gången på 25 år. Oxfam skriver att två tredjedelar av all förmögenhet som har genererats sedan 2020 har tillfallit den allra rikaste procenten – nästan dubbelt så mycket som resterande 99 procent av jordens befolkning fick dela på under samma period. Under det senaste decenniet har de rikaste 1 procenten fått omkring hälften av all ny förmögenhet.

Sedan 2014, då Oxfam började rapportera om detta, har dollarmiljardärerna närapå fördubblat sina förmögenheter. Även storföretagen ser sina tillgångar växa. Detta sker samtidigt som över 20 miljoner människor har dött i coronapandemin och hundratals miljoner människor inte klarar av att hantera de snabba och kraftiga prisökningarna på bland annat livsmedel.  

Antalet miljardärer och deras förmögenhet har fördubblats under de senaste tio åren. 95 livsmedels- och energibolag har mer än fördubblat sina vinster under 2022. Samtidigt lever minst 1,7 miljarder arbetstagare i länder där inflationen är högre än lönerna, och över 820 miljoner människor – ungefär en av tio människor på jorden – lider av hunger. Kvinnor och flickor äter ofta minst och sist, och utgör nästan 60 procent av världens hungriga befolkning. Världsbanken säger att vi troligen ser den största ökningen av den globala ojämlikheten och fattigdomen sedan andra världskriget. Blir detta makthavarnas stora diskussionsämne i Davos? Det återstår att se men förhoppningarna att så ska ske är inte så stora.

Här kan du läsa rapporten i dess helhet.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.