De är rikast i världen 2024


Grafik från Visual capitalist som visar de allra rikaste i världen och hur mycket tillgångar de har.
Grafik från Visual capitalist.

Efter en ”kämpig tid” ökar återigen förmögenheterna för världens allra rikaste. Det framgår av den senaste grafiken från Visual Capitalist som i sin tur bygger på realtidsdata från tidningen Forbes. Den rikaste procenten i världen äger 43 procent av världens totala finansiella tillgångar.

Trots höga räntor fortsätter tech-aktierna upp under slutet av 2023, inte minst drivna av AI-hypen, något som märktes i plånböckerna hos världens allra rikaste. Och trenden ser ut att fortsätta under 2024.

Lyxmogul behåller ledningen

Bernard Arnault gick återigen om Elon Musk som den rikaste personen 2024 med (när detta skrivs) en förmögenhet på 231 miljarder dollar. Att Bernard Arnault, ordförande och VD för det globala lyxvaruföretaget LVMH som driver dussintals varumärken som Louis Vuitton, Sephora och Tiffany & Co också är rikast i världen är kanske också det talande för vår tid. Den franske affärsmannen har också investeringar i företag som Netflix och ByteDance, moderbolaget till TikTok.

Nedgången i Elon Musks förmögenhet gjorde att han just nu ”bara” har 204,5 miljarder dollar att röra sig med. Elon Musks förmögenhet har rört sig lite fram och tillbaka på senare tid. Att ”driva” Twitter/X har nog kostat på, även ekonomiskt. Återstår att se om han kan ”unna sig” sig några nya rymdfärder.

I övrigt innehåller listan få förändringar jämfört med 2023. Tredje på listan är Jeff Bezos 196 miljarder dollar, följt av Mark Zuckerberg (170,4) och Larry Ellison (139,7) Sjätte på listan är Warren Buffett.

Förutom Bernard Arnault består domineras listan totalt av amerikaner. Först på tionde plats kommer en person från Syd – indiern Mukesh Ambani som driver Reliance Industries, en koncern som omsätter 110 miljarder dollar och har intressen i petrokemi, olja och gas, telekom, detaljhandel och finansiella tjänster. Mexikanen Carlos Slim som för drygt tio år sedan var rikaste i världen ligger numera bara på en trettonde plats.

I början av 2024 kom också organisationen Oxfams årliga rapport, i år döpt till Inequlity Inc. I rapporten konstaterar Oxfam att närmare fem miljarder av världens invånare nu är fattigare än vad de var 2019. Medan ett fåtal individer har extrema tillgångar, får de  allra flesta det allt tuffare och alldeles för många kämpar för att överleva från dag till dag, konstaterar organisationen. Enligt Oxfams beräkningar kommer världen att få sin första dollarbiljonär inom 10 år, medan det kommer ta 229 år att utrota fattigdomen i världen.

Fem miljarder blir allt fattigare

En orsak till de ökade klyftorna är – menar organisationen – att bolagsskatten sänkts i så gott som hela världen. Den kraftiga ökningen av dollarmiljardärernas förmögenheter är starkt kopplad till storbolagens och monopolstrukturernas växande makt, konstaterar Oxfam. Den rikaste procenten äger 43 procent av världens totala finansiella tillgångar. Vad de fattigaste procenten äger? Det är nog försumbart.

Här hittar du hela grafiken från Visual Capitalist.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.