2023 ska vi bli ännu bättre på att berätta om det som ”inte sker”


Kanske blev 2022 det år då alla på allvar förstod vad globaliseringen innebär och hur det ryska anfallskriget påverkade också vanliga människor i länder som Malawi och Colombia. 2022 blev också ett år då vi i Sverige till slut insåg att demokrati och frihet inte är något man bara kan ta för givet. Vårt löfte inför 2023 är att berätta ännu mer om det som påverkar världen, men som sällan leder till de stora rubrikerna, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Det ryska terrorkriget mot Ukraina, ökad hunger i allt fler länder, talibanernas allt brutalare maktutövning, våldet i Myanmar, militärkupper i Västafrika, misslyckade(?) miljötoppmöten och en ekonomisk kris som skapar politisk ovilja att ta tag i det som är våra långsiktiga problem.

2022 har inte direkt varit ett positivt år. Demokratin i världen är tillbaka på den nivå som rådde före kalla krigets slut och ser vi till hälsa, utbildning, fattigdom och andra viktiga indikatorer så fortsätter backar världen i stort, en process som började under pandemin. Målen för Agenda 2030 är numera en ouppnåelig(?) utopi.

Utvecklingen under 2022 har också tvingat oss att tänka om på många punkter. Så har vi till exempel fått en omvänd situation där fler vapen (till Ukraina) sannolikt också är det som bäst motverkar fattigdomen i världen i stort, för ju snabbare kriget tar slut och Ukraina kan garantera sin självständighet, desto större blir möjligheten för världen att också ägna sig åt andra problem.

Det har inte varit lätt att hitta positiva nyheter under 2022. Den som letar kan ändå hitta saker att glädjas åt. Chile (valet var i slutet av 2021), Brasilien (Lula tillträder som president 1/1 2023) och Colombia har alla fått nya, progressiva regeringar som – kanske – kan göra skillnad. Och även om regimens attacker på de som protesterar i Iran är vedervärdiga så inger det ändå hopp att unga människor fortsätter att protestera trots de enorma personliga riskerna.

Under 2022 har Global Bar Magazine förstärkt sin position som Sveriges ledande tidningen när det gäller att bevaka utvecklingsfrågor, liksom länder och händelser som sällan märks i det normala nyhetsflödet.

Totalt har vår lilla, till stor del ideellt arbetande redaktion, publicerat över 700 artiklar och poddar under året. Vi har bland annat bevakat Kina, gjort djupdykningar i vad som händer i kuppernas Västafrika, pratat med unga demonstranter i Iran, diskuterat hur människor i Afrika och Latinamerika ser på det ryska anfallskriget mot Ukraina och berättat om spännande tekniska innovationer i bland annat Afrika.

Ändå har vi flera hundra idéer och uppslag kvar på vår lista som vi inte hade tid och resurser för att förverkliga. Det är så mycket vi skulle vilja göra.

Under året har Global Bar Magazine tagit ett viktigt steg framåt i och med att vi lanserade vår prenumerationsmodell. Nu ser vi vecka för vecka hur antalet prenumeranter växer. Stort tack till er alla! Och om du inte redan är prenumerant – klicka på länken nedan för att bli det!

Vi är också glada över de många debattartiklar och fördjupande analyser som både debattörer och kunniga experter bidragit med. Ett stort tack också till er!

Strax före jul presenterade regeringen omfattande förändringar av det svenska biståndet. Vi har redan skrivit mycket om de förändringar som är på gång och vi kommer att fortsätta att på ett sakligt sätt granska biståndsbranschen och Sveriges roll på den globala arenan. Även här behövs en oberoende, granskande röst.

Att ge ”En annan bild av världen” är en del av vårt löfte och här lovar vi förändringar under 2023. Vi ska bli bättre på att skildra det som ”inte sker”, berätta mer om länder bortanför de akuta konflikterna, skildra mer av vardagen för vanliga människor som lever långt från världens beslutsfattare.

Faktum är att det sker mycket som inte märks i nyhetsbruset, men som på sikt kan få otroligt stor betydelse. En sådan sak är demografin och vad som händer med ett alltmer åldrande Kina, något vi bland annat diskuterade i senaste avsnittet av Global Podd.

En slutsats vi kan dra av de senaste årens händelser är att utvecklingen sällan blir som man tänkt sig. När saker händer, sker det plötsligt och oväntat (även om de självutnämnda experterna i efterhand självklart redan visste allt sedan tidigare). Så var beredd på nya överraskningar under 2023. 

Vi startar 2023 med ett spännande seminarium kring en av vår tids mest mytomspunna sjukdomar, men som också drabbar världens flyktingar och de människor som kämpar för att överleva i krigets Ukraina. Det handlar om TBC – varmt välkommen den 17/1 för att lyssna på Björn Wiman (författare och kulturchef DN), Charlotte Buxbaum (Karolinska Institutet, och Susanne von Wächter (Globala fonden).

Det positiva då? Inför 2020 skrev jag en lista över hur man kan göra skillnad, också i det lilla. Märkligt nog känns den fortfarande lika aktuell – du hittar den här.

David Isaksson
Chefredaktör

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.