Aida: ”Kanske blir jag nästa student som dödas”


Idag på den nationella studentdagen i Iran fortsätter protesterna. Här berättar Aida om varför hon anslutit sig till protesterna och hur hon känner inför risken att dödas.

”Hej, jag heter Aida, 23 år gammal. Jag är läkarstudent på andra terminen vid Teherans medicinska universitet, och du bör veta att jag ingår i motståndsrörelsen Folkets mujahedin. Kanske blir jag nästa person som dödas av Khameneis agenter. Här vill jag berätta om den explosiva atmosfären på universiteten. 

Sedan protesternas första dag har de flesta universitet och studenter varit och är i frontlinjen och en särskild allians har etablerats mellan oss och andra grupper. 

Jag har själv sett många starka uttryck för det som nu händer. Så sent som i går samlades många unga på universitetsområdet och ropade slagord. 7 december alltid har varit en dag för protester i Iran men i år är stämningen annorlunda – motståndet är så mycket större. Alla studenter säger att vi kommer att stå upp och kämpa och ta tillbaka Iran. För det är studenterna som står i spetsen för denna stora revolution, precis som de gjorde under shahens tid.

Ni vet att under denna period på flera månader gjorde den islamiska republikens diktatoriska regim allt den kunde för att förtrycka studenterna. Jag blev själv blev attackerad flera gånger, slagen med batong och det har varit skottlossning kring universitetet. En dag tog en ambulans utan registreringsskylt med sig studenterna efter att de arresterats.

Flera av mina vänner arresterades och några av dem berövades sin utbildning. Men å alla mina vänners vägnar som arresterats eller stängts ute från sin utbildning vill jag säga att detta är en ära för oss och att vi fortsätter att kämpa för frihet. 

När regimens tjänstemän kommer in på universitetet ropar studenterna slagord, buar så att regimens hantlangare inser att det inte är någon idé att fortsätta mötet. 

Och upproret fortsätter. För nu handlar det om att störta diktaturen och upprätta en demokratisk republik. Vi studenter förkastar alla former av diktatur och vi har ingen önskan att återvända till monarkin och det förflutna. Alla våra diskussioner handlar om framtiden – om frihet och demokrati!

Vi vill också att det internationella samfundet ska erkänna vår rätt att göra motstånd och försvara oss. För ni kommer att se – den islamiska republiken snart kommer att sjunka och då kommer folk att jubla ännu mer!”

Fotnot: Aida är en pseudonym.

Översättning och bearbetning: David Isaksson

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.