Global Podd 120. Har Afrika tröttnat på Putin?


illustration: Sara Fekr.

När det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes stödde både regeringar och människor i Västafrika den ryska invasionen. Hur är stämningen idag? Finns det forfarande ett stöd för Putins krig? Och varför är synen på Frankrike så negativ hos många i de tidigare franska kolonierna – länder som idag hör till de fattigaste i världen.

I en uppmärksammad artikel från i februari beskrev Malena Liedholm Ndounou hur stödet för Rysslands krig vuxit fram i flera länder i Västafrika. På ett Global Bar-samtal några veckor senare fortsatte diskussionen.

Vad har hänt sedan dess med stödet för Putin? Varför är ilskan mot Frankrike är så stor och varför står demonstranter med ryska flaggor, vecka efter vecka utanför den franska ambassaden i Burkina Faso?

Hör mer om vad som händer i Västafrika, hur jihadistgruppernas terror och hur det ryska kriget påverkar människor i regionen. När kommer människor att tröttna på militärens styre?

Medverkande:

  • Malena Liedholm Ndounou, senior program manager vid Centerpartiets internationella stiftelse som arbetar med demokrati och ungdomar i bland annat Mali och Burkina Faso.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Apple Podcaster här

Lyssna också på

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.