Global Podd 119. Rysk identitet – vad händer efter kriget?


Illustration: Shutterstock

Vad händer med Ryssland och den ryska identiteten den dag kriget är över? Kommer landets minoriteter att resa sig och imperiet falla sönder? Nyligen träffades ryska aktivister på en konferens i Berlin. I avsnitt 119 av Global Podd berättar rysslandskännare Stefan Ingvarsson om de diskussioner som nu förs kring ett framtida Ryssland.

Redan i början av 1990-talet skriv den polske journalisten Ryszard Kapuscinski boken Imperiet om det Sovjetiska imperiets sammanbrott. Nu handlar det Sovjetunionens arvtagare Ryssland.

Det pågående anfallskriget mot Ukraina har satt fingerat på Rysslands roll som stormakt och inte minst – vad rysk identitet egentligen innebär.

När kretsen runt Putin bestämde sig för att invadera Ukraina lyfte man locket på en mängd diskussioner ring vad som egentligen är Ryssland, dess identitet, tidigare koloniala krig och förtrycket av minoriteter. Många ser dagens krig mot Ukraina som en förlängning av de koloniala krig Ryssland förde på 180-talet.

I början av december samlades ryska aktivister (både från landet och från exilen) till en fredskonferens i Berlin. Stefan Ingvarsson var med. Här berättar han om de diskussioner som just nu förs bland ryska oppositionella.

Medverkande:

  • Stefan Ingvarsson, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Apple Podcaster här

Lyssna också på

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.