Global Podd 119. Rysk identitet – vad händer efter kriget?


Illustration: Shutterstock

Vad händer med Ryssland och den ryska identiteten den dag kriget är över? Kommer landets minoriteter att resa sig och imperiet falla sönder? Nyligen träffades ryska aktivister på en konferens i Berlin. I avsnitt 119 av Global Podd berättar rysslandskännare Stefan Ingvarsson om de diskussioner som nu förs kring ett framtida Ryssland.

Redan i början av 1990-talet skriv den polske journalisten Ryszard Kapuscinski boken Imperiet om det Sovjetiska imperiets sammanbrott. Nu handlar det Sovjetunionens arvtagare Ryssland.

Det pågående anfallskriget mot Ukraina har satt fingerat på Rysslands roll som stormakt och inte minst – vad rysk identitet egentligen innebär.

När kretsen runt Putin bestämde sig för att invadera Ukraina lyfte man locket på en mängd diskussioner ring vad som egentligen är Ryssland, dess identitet, tidigare koloniala krig och förtrycket av minoriteter. Många ser dagens krig mot Ukraina som en förlängning av de koloniala krig Ryssland förde på 180-talet.

I början av december samlades ryska aktivister (både från landet och från exilen) till en fredskonferens i Berlin. Stefan Ingvarsson var med. Här berättar han om de diskussioner som just nu förs bland ryska oppositionella.

Medverkande:

  • Stefan Ingvarsson, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Apple Podcaster här

Lyssna också på

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.